Estrella (chips)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Estrella
Estrella-chips i en butik i Sverige i 2010
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1946 Rediger på Wikidata
Grundlægger Folke Andersson
Hovedsæde Angered, Sverige Sverige
Produkt Chips Rediger på Wikidata
Organisation
Moderselskab Intersnack Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporates se/556763-4885 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Estrella. (Se også artikler, som begynder med Estrella)

Estrella er et varemærke, og tidligere en svensk virksomhed med produktion af snacks, blandt andet kartoffelchips, osterejer, jordnødder og forskellige dipsovse. Firmaet Estrella AB og varemærket er en del af Estrella Maarud Holding AS, som siden 2014 ejes af Intersnack som igen købte virksomheden af norske Herkules Private Equity Fund.[1] Fabrikken ligger i svenske Angered.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Varemærket blev registreret i 1946 af Folke Anderson, som på daværende tidspunkt ejede flere bananplantager i Sydamerika. Estrella begyndte sin virksomhed med at sælge popcorn fra popcornsvogne i Vestsverige.[2] Efter et besøg i New York i 1957 blev han inspireret til at starte produktionen af snacks i Sverige og produktionen kom i gang samme år i Alingsås. I starten blev der kun produceret kartoffelchips og popcorn i Sverige, mens øvrige produkter blev importeret. I 1964 blev produktionen flyttet til Kortedala i Göteborg, og i 1965 købte Marabou virksomheden af Andersson.[3]

Virksomheden voksede, og i 1983 blev den nye fabrik i Angered indviet. I 1988 lanceredes Sourcream & Onionchips.[4] I 1987 blev varemærket introduceret i Finland, og i 1990 i Danmark. Siden har Estrella etableret sig på andre markeder og findes i dag i blandt andet Island, Baltikum, Ukraine og Rusland. AB Estrella blev et datterselskab til Kraft Foods som overtog Marabou, for omkring 10 år senere at fusioneres ind i det nye svenske datterselskab Kraft Foods Sverige (tidligere Kraft Freia Marabou).

I 2008 havnede firmaet hos det norske Herkules Private Equity Fund, efter at de havde opkøbt Kraft Foods' chipsproduktion under varemærkerne Estrella (Sverige), Maarud (Norge) og Taffel Chips (Finland og Litauen).

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Estrella betyder stjernespansk, og en stjerne forekommer i Estrellas logo. På spansk udtales "ll" som "j", men når man tænker på det svenske firma udtales det som det staves, nemlig "l".[5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Estrella Maarud blir en del av Intersnack Group". mynewsdesk.com (svensk). Estrella. 24. maj 2014. Hentet 22. august 2021.
  2. ^ Janny Damberg (3. november 2011). "Snacksaligt" (svensk). Svenska Dagbladet. Hentet 22. august 2021.
  3. ^ "Minnet av banankungen vaknar till liv igen". Arkiveret fra originalen den 14. juli 2014. Hentet 22. august 2021.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)
  4. ^ "Lanseringar genom tiderna". estrella.se (svensk). Estrella. Hentet 22. august 2021.
  5. ^ Agnes Källén (22. maj 2015). "Slutbråkat! Så uttalas de populära chipsen från Estrella" (svensk). nyheter24.se. Hentet 22. august 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]