Evo Morales

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Evo Morales

Juan Evo Morales Ayma (f. 26. oktober 1959) er Bolivias præsident siden 2006.

Han er medlem af det socialistiske parti Bevægelsen for socialisme, som bl.a. har nationaliseret olie- og gasindustrien.

Evo Morales er den præsident i Bolvia, der har vundet tre præsidentvalg. Han er aymara og er ligeledes den første præsident i landet, der har etnisk afstamning blandt områdets oprindelige indbyggere.

Politisk valg og ideologi[redigér | redigér wikikode]

Evo Morales' politik er meget venstreorienteret og socialistisk. Hans parti vandt i 2005 valget med over 53,7% af stemmerne, og senere vandt de med over 67% i 2009.

Han har også været med til, at få Bolivia udmeldt af Verdensbanken, da han mener, at den forhindrer mulighederne for at gennemføre ordentlige sociale reformer i landet.

Evo Morales samarbejdede meget med Hugo Chavez, der var Venezuelas socialistiske præsident fra 1999 til 2013.

Morales vandt for tredje gang præsidentvalget i Bolivia, da han den 12. oktober 2014 blev valgt for en tredje periode (2015-2019).

Popularitet blandt fattige og indianere[redigér | redigér wikikode]

Mange af stemmerne til Evo Morales og partiet Bevægelsen for Socialisme kom fra indianere, fattige bønder, og arbejdere.

Stridigheder[redigér | redigér wikikode]

Den 3. juli 2013 blev Evo Morales' fly efter et statsbesøg i Rusland, tvunget til at lande i Wien, da Frankrig, Spanien, Portugal og Italien nægtede flyet adgang til deres luftrum. Den officielle begrundelse var tekniske årsager, men Bolivias regering påstår, at de ville kontrollere om whistlebloweren Edward Snowden, der har søgt om asyl i Bolivia, og som USA kræver udleveret, var ombord. Bolivia har klaget til FN over hændelsen, og Rusland, Venezuela, Nicaragua, Argentina, Ecuador, Uruguay og Surinam har fordømt hændelsen.

Politiker Stub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi