Ewald Christian von Kleist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med den tyske feltmarskal Ewald von Kleist (1881-1954)
Ewald Christian von Kleist

Personlig information
Født 7. marts 1715 Rediger på Wikidata
Cybulino, Polen Rediger på Wikidata
Død 24. august 1759 (44 år) Rediger på Wikidata
Frankfurt (Oder), Brandenburg, Tyskland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Faldet i kamp Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Albertus-Universität Königsberg Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Juridisk digter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ewald Christian von Kleist (født 7. marts 1715 på godset Zeblin ved Köslin i Pommern, død 24. august 1759 i Frankfurt an der Oder) var en tysk digter.

von Kleist studerede i Königsberg og blev dansk officer 1736, men Frederik 2. af Preussen kaldte ham hjem til Preussen 1740, hvorpå han indtrådte i den preussiske armé. I Potsdam gjorde han bekendtskab med Gleim og Ramler, der roste hans poetiske forsøg, og i Schweiz, hvor han opholdt sig som hverveofficer (175253), sluttede han venskab med Bodmer og Gessner.

Efter med hæder at have deltaget i den 2. schlesiske krig avancerede han til major (1757) og blev direktør for et lazaret i Leipzig, hvor han kom i forbindelse med Lessing, af hvem han påvirkedes i dramatisk retning, men hans eneste forsøg på dette område, (udkastet Seneca) var efter hans egen mening mislykket. I slaget ved Kunersdorf (1759) blev han hårdt såret liggende på valpladsen, udplyndret af kosakker, og først dagen efter transporteret til Frankfurt, hvor han døde af sine sår.

I hans digte er især naturskildringen frisk og oprindelig. Han har også forsøgt sig i fabelen, idyllen og hymnen. Sämtliche Werke er udgivet af Ramler (2 bind, 1760), af Körte med biografi (2 bind, 1803), af Sauer med brevsamling (3 bind, 1884).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]