Fanfiktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Fanfiktion er uofficielle fiktionshistorier skrevet af fans til et eksisterende franchise, baseret på eller flere planer i franchisets fiktive univers, herunder steder, personer, organisationer og begivenheder. Fanfiktion er blandt andet populært i Star Wars, Ringenes Herre og Avatar: Den sidste luftbetvinger-universerne, Star Trek, Warhammer, Deltora og Harry Potter er en af de mange universer hvor fanfiktion er blevet populært.

Der er i fantiktion en type som kaldes crosover, hvor en fan skriver flere forskellige personer ind i en historie, som kommer fra flere forskellige universer.

Der findes fanfiktion på alt der har fans, nogle fankredse (fandoms) selvfølgelig mere end andre, men fra den originale Star Trek serie som havde sine fanmagasiner (fanzines) som ofte blev distribueret hvor end fans mødtes og i mange år ikke var noget alle havde adgang til, til nutidens forums, mailing lister, blog-baserede kredse som f.eks. Livejournal, Dreamwidth o.l.. Fans er alle steder og de har en stor glæde i at dele deres ideer, historier og til tider ophedede debatter med ligesindede.

Fanfiktion skrives indenfor f.eks. TV serier, film, bøger, tegneserier, tegnefilm, pop bands m.m..

Der findes arkiver der går på tværs af fandoms, som FanFiction.net og Archive of Our Own, sidstnævnte er dog i øjeblikket stadig på åbent beta stadie, så man kan skrive sig på en liste og efterhånden som der udviddes, få tilsendt en invitation – eller man kan være heldig at få fat i en bruger der kan rekvirere en invitation.


FiktionStub
Denne artikel om en historie eller noget fiktivt er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.