Fauske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Koordinater: 67°15′32″N 015°23′29″Ø / 67.25889°N 15.39139°Ø / 67.25889; 15.39139

Fauske
Våben Kort
Fauskes kommunevåben Fauskes beliggenhed
Fakta om Fauske
Kommunenummer: 1841
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Fauske
Areal: 1.208 km²
Indbyggere: 9.572 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Marlen Rendall Berg (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Bokmål
Websted: www.Fauske.kommune.no
Fauske på Commons

Fauske (samisk Fuossko) er en kommune og en by i Nordland fylke i Norge. Administrationscenteret med samme navn har bystatus. Fauske ligger inderst i landskapet Salten og grænser til Bodø kommune i vest, til Saltdal kommune og Skjerstadfjorden i syd, til Sørfold kommune i nord og til Sverige i øst.

Natur[redigér | rediger kildetekst]

Fauske er præget af fjord og fjeld. Kommunen ligger på nord- og østsiden af Skjerstadfjorden, som går ind i landet ved Saltstraumen syd for Bodø og ender i Saltdalsfjorden i Saltdal. Langs fjorden er terrænnet præget af lave åse og skov. I vest går dalstrøgene Jordbrudalen og Fauskeeidet fra fjorden og nordover. I den østlige del af kommunen går Sulitjelma-dalen fra fjorden og østover mod Sverige. Dalene er omgivet af fjeld, og i øst stiger fjeldene mod svenskegrænsen. Højeste top er Suliskongen, 1.907 m.o.h. Her ligger også isbræerne Blåmannsisen nord for Sulitjelma-dalstrøget og Sulitjelma-bræen helt i øst. 14 % af kommunens areal er dækket af is og sne hele året, og 8 % er ferskvand. Vådmarksområdet Kvitblikkvatn i Fauskeeidet er fredet på grund af sit rige fugleliv.

Bosætning[redigér | rediger kildetekst]

Halvdelen af befolkningen bor i kommunecenteret Fauske, som ligger i Fauskevika i den nordøstlige del af Skjerstadfjorden, og har bystatus. Andre småbyer er Finneid, lige syd for og nu sammenvokset med Fauske by, Sulitjelma i Sulitjelma-dalen og Valnesfjord i vest hvor Jordbrudalen begynder. Resten af befolkningen bor stort set langs Skjerstadfjorden eller på Fauskeeidet, som strækker sig nordover fra Fauske by.

Næringsliv[redigér | rediger kildetekst]

Fauske jernbanestation

Fauske var tidligere forbundet med grubedriften i Sulitjelma, men er nu mest kendt for marmorbruddet på vestsiden af Fauskeeidet, som bl.a. har leveret marmor til FN-bygningen i New York. Fauske er også en vandkraftkommune og i Fauske by ligger flere industrivirksomheder.

Fauske kirke

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kommunens navn er formentlig af norrøn oprindelse, af fausk som betyder "mørnet ved". Fauske har imidlertid en rig samisk historie, og på Leivset er der en fredet samisk offerplads. Stednavne i kommunen vidner om gammel samisk bosætning. Bjergværksdriften i Sulitjelma blev startet i 1880'erne, og dominerede Fauske kommune gennem mesteparten af 1900-tallet. Der blev udvundet kobber og svovlkis i perioden 1887-1991. Det har været grubedrift på mere end ti forskellige steder. Kobbermalm og kobberkis blev sendt med jernbane til udskibningshavnen Finneid. Jernbanen mellem Sulitjelma og Finneid blev nedlagt i 1972. I dag findes et spændende grubemuseum i Sulitjelma hvor de besøgende kan få omvisning dybt ind i de gamle grubegange.

I 1905 ble Fauske selvstændig kommune ved udskillelse fra Skjerstad. I 1958 blev Fauske endestation for Nordlandsbanen. Denne status har stationsbyen fortsat – på trods af at der blev bygget et sidespor til Bodø i 1962. En eventuel videreføring vil være fra Fauske.

Fauske by[redigér | rediger kildetekst]

Administrationscenter i kommunen er Fauske by, der er et vigtigt trafik-knudepunkt. E6 går gennem byen, og Rigsvej 80 til Bodø starter her. Afstanden til Bodø er ca. 60 km. Finneid var tidligere udskibningshavn for Sulitjelma-gruberne, og er fremdeles er en vigtig havn. Fauske by er servicecenter for Indre Salten. I centrum ligger bl.a. ungdoms- og samfundshus, biograf, bibliotek og svømmehal. Udenfor centrum ligger Fauske kirke, idrætsanlæg og Fauske bygdemuseum, med en samling ældre huse.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]