Træna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Koordinater: 66°30′12″N 12°5′39″Ø / 66.50333°N 12.09417°Ø / 66.50333; 12.09417

Træna
Våben Kort
Trænas kommunevåben Trænas beliggenhed
Fakta om Træna
Kommunenummer: 1835
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Husøy
Areal: 15 km²
Indbyggere: 444 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Jan Helge Andersen (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Bokmål
Websted: www.trana.kommune.no
Træna på Commons
Kirkhelleren.
Trænstaven på øen Sanna i Træna.

Træna er en økommune i Helgeland i Nordland fylke i Norge. Den har ca. 450 indbyggere (færrest blandt kommunerne i fylket). Hovedparten af befolkningen (ca. 380) er bosat på Husøy, hvor også kommuneadministrationen holder til. Den øvrige befolkning i kommunen er fordelt på Selvær, Sanna og Sandøy. Det findes også bebyggelse på Holmen, Langskjær, Dørvær og Søholmen; men der er ikke længere fastboende på disse øer. Træna har været egen kommune siden udskillelse fra Lurøy i 1872; den gang havde Træna 389 indbyggere.[1]

Træna består af 477 øer, holme og skær, de aller fleste meget små. Kun Sanna og Husøya er større enn 1 km². Kommunen er kun 15,2 km² stor, og er med det Nordlands næst mindste kommune (kun undergået af Røst). Sanna er den største ø, og på den findes de karakteristiske Trænfjelde: Gjia, Saufjellet (m/Gompen), Mjåtind, Breitind og Trænstaven. Det sidstnævnte er Trænas højeste punkt, 338 moh.

Stednavn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Træna kommer fra norrønt Þriðn/Þriðna, af þrír (= tre) med henvisning til de tre bjerge Mjåtind, Breitind og Trænstaven. Det gamle navn forekommer i den Yngre Edda fra omkring 1220 og i Aslak Bolts jordebog fra 1432.

Oldtiden[redigér | rediger kildetekst]

Området er arkæologisk meget værdifuldt. På Sanna finder man en 45 m dybe hule Kirkhelleren,[2] den største af i alt 17 grotter på øen. De har været beboet og er dannet ved erosion af havet. Kirkhelleren er 20 m bred og 32 m høj. Den var bolig for jagtfolk i stenalderen; der er sikre spor fra bosætning også fra jernalderen.[3] Hulen har også rummet en gravplads. Skeletter fra 30 mennesker er fundet i Kirkhelleren.[4]

Nedenfor Kirkehelleren ses rester efter runde, jordhytteligende huse og langhuse. En af disse blev i 1937 utgravet af arkæologen Guttorm Gjessing. For 7.500 år siden havde der stået en oval hytte, indvendig 6 m lang og 4,5 m bred. For 7.500 år var bådene så solide, at folkene kunne sejle helt ud til Træna, og derfra kunne foretage sæsonvise fiske og fangstekspeditioner til Husøy, Dørvær og Selvær. Inde i Kirkhelleren fandt han spor efter bosætning fra 4000 f.Kr til 500 e.Kr, og bevis for kontakter med folk langvejs fra - blandt andet en sydskandinavisk stenøkse og en skiferdolk, muligvis fra Trøndelag.[5]

Nutiden[redigér | rediger kildetekst]

Træna set fra Lovund.

Hovederhvervet i kommunen er fiskeri; det være sig kyst- og havfiskeri, opdræt, saltning/frysning og forædling. Kommunens største virksomhed er Modolv Sjøset A/S, som i højsæsonen beskæftiger over 100 personer.

Kommunen har to grundskoler: Husøy skole (ca. 60 elever) og Selvær skole (ca. 10 elever). Dertil har Saltdal videregående skole en filial (LOSA) på Husøy.

Forsvaret har en radarstation på en af toppene på Sanna, og der var tidligere strenge regler for fotografering af fjeldene på grund af denne radar. Adgang til stationen var tidligere via en tovbane, men denne er nu nedlagt og erstattet med en tunnel gennem fjeldene.

Træna har været nævnt som mulig beliggenhed for en signalforstærker for en fiberkabel fra Europa til Japan, som planlægges ført gennem nordøstpassagen.

Træna er nok mest kendt for den årlige musikfestival Trænafestivalen.[6] Den arrangeres i juli og tiltrækker over 2.000 tilrejsende hvert år.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Træna – Store norske leksikon
  2. ^ "Top 10 art & culture". Arkiveret fra originalen 22. marts 2021. Hentet 25. maj 2016.
  3. ^ Kirkhelleren – Store norske leksikon
  4. ^ Her bodde den første nordlendinge - NRK Nordland - Lokale nyheter, TV og radio
  5. ^ "Stein- og Jernaldertuftene på Sanna, Træna | Helgeland Museum". Arkiveret fra originalen 10. august 2020. Hentet 25. maj 2016.
  6. ^ Norway's festival on top of the world | Travel | The Guardian

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]