Hattfjelldal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 65°35′48″N 13°59′56″Ø / 65.59667°N 13.99889°Ø / 65.59667; 13.99889

Hattfjelldal
Våben Kort
Hattfjelldals kommunevåben Hattfjelldals beliggenhed
Fakta om Hattfjelldal
Kommunenummer: 1826
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Hattfjelldal
Areal: 2.682 km²
Indbyggere: 1.465 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Harald Lie (fra 2015)Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Hattfjelldal.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1826.svg
Commons-logo.svg Hattfjelldal på Commons

Hattfjelldal (samisk Aarborte) er en kommune i landskapet Helgeland i Nordland fylke i Norge. Den grænser i nord til Hemnes, i syd til Røyrvik, og i vest til Grane og Vefsn kommuner. I øst ligger Sverige.

Kommunen har administrationscentrum i Hattfjelldal. Her ligger også Sameskolen, som give oplæring i sydsamisk sprog. Skovbrug og landbrug er de vigtigste erhverv i kommunen. Den største industrivirksomhed er spånpladefabrikken Arbor. Kommunen har rigsvejforbindelse til Sverige og til Trofors.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Store dele af kommunen består af skov- og fjeldområder. Kommunen har fået navn efter fjeldet «Hatten», som er en karakteristisk fjeldformation. Størsteparten af Norges næst største sø, Røssvatnet, ligger i kommunen. Andre søer er Daningen og Elsvatnet.

Naturbeskyttelsesområder Det findes flere store naturbeskyttelsesområder i kommunen: Børgefjell nationalpark, Austre Tiplingan landskabsværnområde, Favnvassdalen landskabsværnområde, Skardmodalen naturreservat, Storveltlia naturreservat, Varnvassdalen naturreservat, Storslettmyra naturreservat.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hattfjelldal var oprindelig en del af Vefsn, men blev udskilt som selvstændig kommune i 1862. Fjeld- og skovsområderne var oprindelig bosat af samer. Fra midten af 1800-tallet begyndte nybyggere at etablere gårde i distriktet, hvilket medførte at græsningsområderne til samerne blev reduceret.

2. verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

Under 2. verdenskrig byggede tyskerne en flyveplads i kommunen samt en bunker. Allerede før krigen var der flyaktivitet i Hattfjelldal da man brugte sletterne ved centrum som landingplads. Under 2. verdenskrig blev landingsforholdene forbedret og efter krigen fik flyvepladsen betondække som gav den det udseende den har i dag.

Den tyske besættelsesmagten hadde en fangelejr for udenlandske fanger; Lejren hadde 158 fanger i maj 1945.[1]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

I kommunecenteret findes der et sydsamisk kulturcenter. Kommunen deltog i Skulpturlandskap Nordland med skulpturen «Alveborg».

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]