Fediverse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Foreslået Fediverse, der forsøger at afspejle netværksarkitektur og diversitet.
De forskellige platforme i Fediverse, såvel som andre fødererede netværk, visualiseret som et træ

Fediverse er navnet på en gruppe computerservere, der eksempelvis hoster sociale netværk opbygget decentralt med peer-to-peer arkitektur. Betegnelsen er en sammentrækningportmanteau − af ordene "føderation" og "univers".

Hver af disse servere er i stand til at tale med hinanden for at lave et stort net af sociale netværk. Det svarer til, at Twitter- brugere kunne se indlæg fra Facebook-brugere, og Facebook-brugere kunne se indlæg fra Twitter-brugere.

De fleste forekomster af Fediverse gør brug af gratis, open source-software. De bruger teknologistandarderne kaldet "ActivityPub" og "OStatus". For at bidrage med indhold til Fediverse kan man enten være host (vært) for sin egen serverinstans eller tilslutte sig en eksisterende som bruger. Inden for fødediverset er der ikke én føderation, men derimod talrige bobler af føderation, mere eller mindre isolerede eller indbyrdes forbundne.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.