Fediverse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Foreslået Fediverse, der forsøger at afspejle netværksarkitektur og diversitet.
De forskellige platforme i Fediverse, såvel som andre fødererede netværk, visualiseret som et træ

Fediverse er navnet på en gruppe computerservere, der eksempelvis hoster sociale netværk opbygget decentralt med peer-to-peer arkitektur. Betegnelsen er en sammentrækningportmanteau − af ordene "føderation" og "univers".

Hver af disse servere er i stand til at tale med hinanden for at lave et stort net af sociale netværk. Det svarer til, at Twitter- brugere kunne se indlæg fra Facebook-brugere, og Facebook-brugere kunne se indlæg fra Twitter-brugere.

De fleste forekomster af Fediverse gør brug af gratis, open source-software. De bruger teknologistandarderne kaldet "ActivityPub" og "OStatus". For at bidrage med indhold til Fediverse kan man enten være host (vært) for sin egen serverinstans eller tilslutte sig en eksisterende som bruger. Inden for fødediverset er der ikke én føderation, men derimod talrige bobler af føderation, mere eller mindre isolerede eller indbyrdes forbundne.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.