Peer-to-peer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et peer-to-peer (P2P) netværk, resourcerne tilvejebringes uden et centraliseret system
Et netværk med en client-server model, hvor individuelle klienter anmoder om resourcer fra en central server

Peer-to-peer (eller P2P) er den engelske betegnelse der anvendes om datanet, hvor computerne i datanettet har lige stort ansvar for datanettets funktionalitet. Et peer-to-peer-datanet adskiller sig derfor fra et datanet bestående af klient- og serverprogrammer ved at ansvaret for datanettets funktionalitet ikke er centraliseret omkring serverprogrammet.

En hyppig anvendelse af peer-to-peer ansvarsdelingen er ifm. med distribuerede datalagre, som f.eks. BitTorrent, eDonkey, KaZaA og Napster (omend Napster ikke havde en ren peer-to-peer ansvarsdeling, men var en hybrid mellem klient/server og peer-to-peer). Andre anvendelser er Internetbaserede telefonforbindelser, f.eks. Skype, og distribuerede beregninger, som f.eks. SETI@home (nu: BOINC).

En dom fra 27. juni 2005 fra Den Amerikanske Højesteret fastslog at firmaer der fremstiller fildelingsprogrammer er ansvarlige for den ulovlige kopiering der foregår ved hjælp af disse programmer.

Terminologi[redigér | redigér wikikode]

Dansk Sprognævns IT-terminologi udvalg har endnu ikke vedtaget en dansk oversættelse af "a peer-to-peer network", men et forslag kunne være "et terminalnet". Da en "peer" kan ses som havende både lige meget og lige lidt ansvar som andre "peers", ville "lige lidt ansvar" svare til en opbygning af et datanet kun bestående af terminaler (det passer både med terminaler i syntaksmæssig forstand og med terminaler i datamatmæssig forstand).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Vejvisere[redigér | redigér wikikode]

Praktiske implementationer[redigér | redigér wikikode]

Andre praktiske implementationer[redigér | redigér wikikode]

  • Distributed Universal Number Discovery Citat: "...DUNDi™ is a peer-to-peer system for locating Internet gateways to telephony services. Unlike traditional centralized services (such as the remarkably simple and concise ENUM standard), DUNDi is fully-distributed with no centralized authority whatsoever..."

Relaterede henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Styring af P2P[redigér | redigér wikikode]