Ferdinand Richardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Selvportræt 1868

Joachim Ferdinand Richardt (10. april 1819 i Brede29. oktober 1895 i Oakland, Californien) dansk-amerikansk maler og tegner, i Danmark især kendt for sine herregårdsprospekter og i USA for sine malerier af Niagara Falls og andre landskaber.

Livsforløb[redigér | redigér wikikode]

Ferdinand Richardt var søn af Johan Joachim Richardt og Johanne Frederikke født Bohse og blev født 10. april 1819 i Brede, hvor faderen forpagtede kobberværkets kro (som også fungerede som butik for arbejderne). I 1832 flyttede familien til Ørholm, da faderen forpagtede kroen ved papirfabrikken dér, indtil familien i 1839 flyttede til København.

Ferdinand kom efter sin konfirmation 1835 i tømrerlære, men allerede i 1836 fik han en plads på Kunstakademiet med arkitekten G.F. Hetsch som lærer. Også historiemaleren J.L. Lund og billedhuggeren Bertel Thorvaldsen havde Richardt kontakt med. I 1839 og 1840 vandt han hhv. akademiets lille og store sølvmedalje for sine malerier.

I 1847 opnåede han et femårigt arbejdslegat fra kongehuset, der som modydelse fik et landskabs- og et arkitektonisk maleri om året. 1855-59 var han i USA, meget af tiden ved Niagara Falls. Den 18. januar 1862 giftede han sig med enken Sophia Schneider, født Linnemann (1831-1888). Efter en europarejse var han i 1863 i England, hvor han mødte det engelske kongehus.

I 1873 solgte Richardt en stor del af sine værker, hvorefter han udvandrede til USA med sin familie. De tog først til Niagara Falls, derefter i 1875 til San Francisco, hvorefter han i 1876 endeligt slog sig ned i nabobyen Oakland, hvor han virkede som tegnelærer.

Hans efterkommere var datteren Johanna (1862-1897) og stedsønnen Joost Schneider.

Malerier[redigér | redigér wikikode]

Niagara Falls malet af Richardt

Richardt malede flere hundrede oliemalerier, specielt af landskaber, slotte, herregårde og diverse turistattraktioner. Hans billeder var anerkendte i samtiden, uden dog at skaffe ham egentlig berømmelse. I dag er flere af hans billeder fornemt udstillet; nogle måske snarere pga. motivet end for den kunstneriske værdi.

Udvalgte malerier:

 • Thorvaldsen i sit atelier på Charlottenborg, 1840. (Thorvaldsens Museum).
 • Frederiksborg Slot, 1847. (Hillerød Rådhus)
 • Kronborg med bastioner, 1848. (Helsingør Kommunes Museer).
 • Adskillige billeder af Niagara Falls.
 • Mount Vernon, George Washingtons landsted i Virginia, 1858. (Fine Arts Museum of San Francisco).
 • Independence Hall, Philadelphia, 1858. (Det Hvide Hus).
 • Udsigt over San Francisco i måneskin, 1876. (Society of California Pioneers).

Tegninger[redigér | redigér wikikode]

Klintholm Gods fra Prospecter af Danske Herregaarde

Richardt rejste i 1840'erne, 1850'erne og 1860'erne Danmark og Sverige rundt og tegnede et meget stort antal herregårde m.v. Disse blev litograferet med datidens bedste teknik og udgivet i værkerne:

 • Prospecter af Kongelige Slotte, Gamle og Nye, 1852. Kun et hæfte udkom, om Frederiksborg Slot, med tekst af T.A. Becker.
 • Skånska herregårdar med beskrivelser af Gustaf Ljunggren, 24 hæfter 1853-63 med i alt 78 billeder.
 • Herregårdar uti Södermanland, 12 hæfter 1869 med i alt 57 plancher (nogle i farver) og beskrivelser af Olof Eneroth.
 • 10 Billeder fra Møn, 1862.

Disse værker var meget populære i samtiden. I dag er de af stor historisk interesse.

Richardt tegnede desuden et stort antal tegninger, som blev fravalgt til publikationerne, samt tegninger til forlæg for hans malerier. I alt langt over tusinde tegninger, som kun i begrænset omfang blev solgt i hans levetid.

Ved hans død overgik tegningerne til hans datter, og siden til hans stedsøn. I Danmark har man regnet dem for tabt, indtil den amerikanske forsker Melinda Young Stuart i 1990-erne fandt næsten 700 af dem hos Justine van Hemert Keller, barnebarn af Richardts stedsøn. Keller har i 2002 foræret de ca. 500 danske og svenske tegninger til Nationalmuseet.

Godt hundrede af de genfundne tegninger samt andre af Richardts værker blev i 2003 gengivet i bogen Danske Herregårde og Amerika. Et eksemplar af denne bog var en gave fra statsministerfruen til den amerikanske præsidentfrue under et statsbesøg.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Et antal af Richardts billeder kan findes på internettet.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Ferdinand RichardtKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon