First Blood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
First Blood
First blood de.svg
Instrueret af Ted Kotcheff
Produceret af Mario Kassar og Andrew G. Vajna
Manuskript af Sylvester Stallone, David Kozoll, William Sackheim og David Morrell
Medvirkende Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Bill McKinney, David Caruso, Jack Starrett, Chris Mulkey, Michael Talbott, Alf Humphreys, Bruce Greenwood, David Petersen, Don MacKay og John McLiam
Fotografering Andrew Laszlo
Land USA
Sprog engelsk
Fortsættes i Rambo: First Blood Part II
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

First Blood er en amerikansk actionfilm fra 1982. Det er den første film i serien om Vietnamkrigs-veteranen John Rambo.

Medvirkende er Sylvester Stallone som Rambo, Brian Dennehy som Sheriff Will Teasle og Richard Crenna som Col. Samuel Trautman. Filmen er baseret på David Morrell's bog af samme navn fra 1972 og er instrueret af Ted Kotcheff, og produceret af Mario Kassar og Andrew G. Vajna.

First Blood er en af de mange film om selvtægt der blev produceret i 70'ernes og 80'ernes USA hvor navnligt Martin Scorseses Taxi Driver og Michael Winners Death Wish (på dansk: En mand ser rødt), der også udløste en filmserie, stadig er berømte. Rambo - First Blood 2 er den mest kontroversielle af de fire Rambo film idet den hævder at der i 80'erne stadig fandtes amerikanske soldater i fangenskab i Vietnam. Filmen inspirerede mange lavbudget actionfilm som f.eks. Missing in Action med Chuck Norris.

Idag er det helt utænkeligt at andre skuespillere kunne have spillet rollen som John Rambo, men faktisk blev både Steve McQueen og Al Pacino diskuteret til rollen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film