Flensborgsamlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Helvig Conrad Engelhardt

Flensborgsamlingen eller Den kongelige Samling af Nordiske Oldsager var en samling af oldsager i Hertugdømmet Slesvig, som blev fundet i første halvdel af 1800-tallet i Angel, Sundeved, Als, Ærø og det øvrige Sønderjylland. De betydeligste elementer i samlingen var mosefundene fra Torsbjerg Mose 1858 til 1861 og Nydam Mose (herunder Nydambåden) 1859 til 1863.

Arkæologen Conrad Engelhardt spillede en afgørende rolle for samlingen i perioden 1852 til 1864. Samlingen havde til huse i Flensborg lærde Skole og senere i Stænderhuset. Den voksede hurtigt bl.a. grundet Engelhardts mange fund og de oldsager, han købte eller fik som gave til samlingen og hur­tigt udstillede. I årene kort før 1864 var Flensborgsamlingen efter Nationalmuseet i København det næststørste museum i Danmark. Efter krigen i 1864 blev Flensborgsamlingen en brik i det politiske spil mellem Danmark og Tyskland. Engelhardt forsøgte at sikre samlingen som fortsat dansk ejendom, men måtte udlevere den største del af samlingen til tyskerne i 1868.

Efter den 1. og 2. verdenskrig forsøgte man uden held at få samlingen tilbage til Danmark. I dag opbevares den største del af Flensborgsamlingen i det arkæologiske museum på Gottorp Slot i Slesvig by.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Politikens bog om Danmarks oldtid, København 2002.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]