Flommen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Flommen er et fredet engomåde der støder lige op til østsiden af Sorø by. Flommen var oprindeligt en arm på Sorø Sø, men i 1700- og 1800-tallet sænkede man i flere omgange vandstanden i Sorø Sø og inddæmmede til sidst Flommen. Samtidig anlagde man Fægangen, den store vej der fører tværs over Flommen. En bestemmelse fra 1882 pålægger skovrideren at lede vand ind på den sydlige del af Flommen, inden frosten kommer, så borgerne i Sorø har en skøjtebane[1]. I dag græsses det meste af Flommen af kvæg og heste, så området ikke vokser til og kan bevare sin karakter som eng med enkelte større enligt stående træer. Nogle steder er engen dog vokset kraftigt til med især pil. Den nedlagte jernbane over Flommen er nu en gang- og cykelsti.

Skovområdet omkring Filosofgangen er specielt ved, at skoven har fået lov til at henligge som en slags naturskov i mange år, og skoven rummer mange forskellige slags træer.

Flommen udgør hovedparten af Natura 2000- område nr. 160: Nordlige del af Sorø Sønderskov. Engen og nogle tilstødende skovarealer, i alt 127 hektar blev fredet i 1977 for at sikre at Flommen bevarer sin karakter af åbent engområde, og at der ikke foretages ændringer i terræn og vandstand. En del af skovene havde henligget som fredskov siden 1952. Området ejes af Sorø Akademi, der ikke ønskede erstatning ved fredningens gennemførelse[2]

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Flommen på soroehistorie.dk
  2. ^ Om fredningen på fredninger.dk

Koordinater: 55°25′51″N 11°34′18.11″Ø / 55.43083°N 11.5716972°Ø / 55.43083; 11.5716972

Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.