Flops

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Flops er et udtryk inden for computere og beregninger, der står for floating point operations per second, og er et mål for en computers beregningskraft, da mange computerberegninger er floating-point operationer, dvs. matematiske operationer på tal med en eksponent.

De almindelige SI-præfikser anvendes på dette udtryk; dvs. megaflops (millioner flops), gigaflop (milliarder flops), teraflops, petaflops etc.

Rekorder[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Den nuværende hurtigste supercomputer hedder "Sunway TaihuLight"[kilde mangler] og blev bygget ved National Supercomputing Center i byen Wuxi, Kina. "Sunway TaihuLight" har yder 93 petaflops og er næsten tre gange så kraftig som den tidligere nummer et "Tianhe-2", som blev bygget ved National Supercomputing Center i byen Guangzhou. Til sammenligning yder en moderne hjemmecomputer med f.eks. 2 GHz processor nogle få[bør uddybes] gigaflops. En almindelig lommeregner klarer ca. 10 flops.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks Tekniske Universitet har bygget den hurtigste[bør uddybes] supercomputer i Danmark.[kilde mangler] Den har en regnekraft på 46 teraflops.[kilde mangler] Den tidligere danske rekordindehaver var Syddansk Universitet, som har en supercomputer med en regnekraft på 8,5 teraflops.[kilde mangler]

Vestas A/S har i dag Danmarks hurtigste[bør uddybes] supercomputer med en regnekraft på over 150 teraflops.[kilde mangler]

Det europæiske LUMI-projekt[redigér | rediger kildetekst]

Danske forskere bygger sammen med forskere i ni andre europæiske en ny supercomputer i præ-exaskala med en maksimal teoretisk ydelse på 552 petaflops. Computeren skal stå i Finland og vil koste 1,5 milliarder danske kroner. Computeren hedder LUMI, fortæller professor Torben Larsen, der medlem af LUMIs styrekomite til Ingeniøren.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "ing.dk: Dansk supercomputer blandt verdens største". Arkiveret fra originalen 4. november 2020. Hentet 22. oktober 2020.