Flops

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Flops er et udtryk inden for computere og beregninger, der står for floating point operations per second, og er et mål for en computers beregningskraft, da mange computerberegninger er floating-point operationer, dvs. matematiske operationer på tal med en eksponent.

De almindelige SI-præfikser anvendes på dette udtryk; dvs. megaflops (millioner flops), gigaflop (milliarder flops), teraflops, petaflops etc.

Rekorder[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil dette afsnit muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Den nuværende hurtigste supercomputer hedder "Sunway TaihuLight"[kilde mangler] og blev bygget ved National Supercomputing Center i byen Wuxi, Kina. "Sunway TaihuLight" har yder 93 petaflops og er næsten tre gange så kraftig som den tidligere nummer et "Tianhe-2", som blev bygget ved National Supercomputing Center i byen Guangzhou. Til sammenligning yder en moderne hjemmecomputer med f.eks. 2 GHz processor nogle få[bør uddybes] gigaflops. En almindelig lommeregner klarer ca. 10 flops.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks Tekniske Universitet har bygget den hurtigste[bør uddybes] supercomputer i Danmark.[kilde mangler] Den har en regnekraft på 46 teraflops.[kilde mangler] Den tidligere danske rekordindehaver var Syddansk Universitet, som har en supercomputer med en regnekraft på 8,5 teraflops.[kilde mangler]

Vestas A/S har i dag Danmarks hurtigste[bør uddybes] supercomputer med en regnekraft på over 150 teraflops.[kilde mangler]

Det europæiske LUMI-projekt[redigér | rediger kildetekst]

Danske forskere bygger sammen med forskere i ni andre europæiske en ny supercomputer i præ-exaskala med en maksimal teoretisk ydelse på 552 petaflops. Computeren skal stå i Finland og vil koste 1,5 milliarder danske kroner. Computeren hedder LUMI, fortæller professor Torben Larsen, der medlem af LUMIs styrekomite til Ingeniøren.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "ing.dk: Dansk supercomputer blandt verdens største". Arkiveret fra originalen 4. november 2020. Hentet 22. oktober 2020.