Spring til indhold

Fodboldkultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fodboldfan)

Udtrykket fodboldkultur eller fankultur dækker bredt de aktiviteter og fænomener der er opstået i kølvandet på udbredelsen og populariteten af fodboldsporten. Herunder kan nævnes ritualer, fansange, popsange, fotografi, film eller litteratur.

Tifoer indgår i dag, som en fast del af fankulturen. Her er en tifo fra AIK

Især siden det er blevet muligt for tilhængerne af de enkelte lande og klubber at følge begivenhederne for deres yndlingshold, enten ved rejser eller via fjernsyn, har dette fænomen bredt sig så fx japanere eller kinesere sagtens kan være lidenskabelige tilhængere af en engelsk eller spansk klub.

Forfatter bag bøger om fankultur, Lasse Højstrup Sørensen, beskriver i sin bog "FodboldØje" sit indtryk af den britiske fankultur, som i høj grad har dannet udgangspunkt for den fankultur der findes i mange andre lande i dag. Her beskriver han fansene af Northampton, da på daværende tidspunkt spillede i den tredjebedste række i England.

Citat Jeg beundrede deres trofasthed og engagement i den fodboldklub, de holder af. De kæmper på mange måder en næsten ubeskrivelig kamp for den klub, de elsker overalt på jorden. De kunne ikke altid forklare mig, hvorfor de ofrede så meget tid og så mange kræfter på klubbens overlevelse. Det sad dybt i dem, at de burde kæmpe, og det gjorde de så. Deres engagement styrker kun mit indtryk af en britisk fodboldkultur, der er i en klasse for sig. Citat
Lasse Højstrup Sørensen fra bogen FodboldØje[1]


  • Helmut Böttiger: Kein Mann, kein Schuß, kein Tor. München, C.H.Beck 1993
  • Dirk Schümer: Gott ist rund. Die Kultur des Fußballs. Berlin, Berlin Verlag 1996
  • Klaus Theweleit: Tor zur Welt. Fußball als Realitätsmodell. Köln, Kiepenheuer & Witsch 2004
  • Lasse Sørensen: "Fodboldøje – en rejse i fodboldens univers."

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]

Engelske henvisninger:

Tyske henvisninger:

FodboldSpire
Denne artikel om fodbold er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.