Folkedrab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Folkedrab er den aktive og forsættelige handling af at dræbe større mængde medlemmer af en befolkningsgruppe med det formål at udrydde gruppen helt eller delvis. Eller gennem aktive og forsættelige handlinger at indirekte forårsage døden af befolkningsgruppe med det formål at udrydde gruppen helt eller delvis. Folkedrab er en forbrydelse der sorterer under forbrydelser mod menneskeheden.Ordet anvendes ofte synonymt med folkemord [1] [2]. Folkemord eller er et bredere antropologisk udtryk, der omfatter undertrykkelse og ødelæggelse af et folkeslags livs grundlag og/eller kulturel, med det formål at fjerne befolkningsgruppe egen identitet og tvinge dem til assimilation i den større gruppe. Alternativt kaldes folkemord for kulturmord eller etnocide [1].

Udtrykket tilskrives Raphael Lemkin, som kombinerede det græske/latinske ord "genos" og det engelske ord "-cide" til "genocide". Efter 2. verdenskrig, og især i lyset af nazisternes forbrydelser mod menneskeheden, vedtog FN en folkedrabskonvention : Konvention om forebyggelsen af og straffen for folkedrab.

På trods af den juridiske definition har det vist sig, har visse hændelser været problematiske at karakterisere som folkedrab, oftest på grund af politiske årsager. Både anklager om, og afvisning af folkedrab kan have politiske motiver, langsigtede som kortsigtede, da klassificeringen alene om en given hændelse kan have relevans for retten til territorier eller erstatning, eller anden forpligtelse enten over for ofrene eller det internationale samfund. Derudover kan anklager om folkedrab være et effektivt politisk værktøj, hvor både en nation ære, og politikers karrierer kan gøres eller ødelægges.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "Folkedrab". Hentet 2014-07-26. 
  2. ^ "Folkedrab – et omstridt begreb". Hentet 2014-07-26. 


SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.