François de Bonne de Lesdiguières

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
François de Bonne de Lesdiguières
François de Bonne, hertug af Lesdiguières
Personlig information
Født 1. april 1543 Rediger på Wikidata
Saint-Bonnet-en-Champsaur, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 21. september 1626 (83 år), 1626 Rediger på Wikidata
Valence, Frankrig Rediger på Wikidata
Ægtefælle Marie Vignon Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Feltherre, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af den Hellige Ånds orden,
Ridder af Sankt Mikaels orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

François de Bonne de Lesdiguières (født 1. april 1543, død 21. september 1626) var en fransk hærfører, som blev generalmarskal (Maréchal général des camps et armées du roi) og Connétable de France.

François de Bonne de Lesdiguières i 1597

François de Bonne, hertug af Lesdiguières tilhørte en notarfamilie og begyndte med at studere jura, men han blev snart træt af dette og blev som 19 årig soldat. Året efter gik han over til den huguenottiske religion. Under de følgende religionskrige kæmpede han stadig på huguenottisk side; ved sin store tapperhed og dygtighed tjente han sig op til forestillingerne og viste da også i disse store evner. Siden blev han guvernør i Dauphiné, hvor han anførte franskmændene under kampene mod Savoyen og Spanien. Han var nøje knyttet til Henrik IV, og han udnævntes af ham i 1609 til marskal; siden blev han i 1611 hertug, og som en af huguenotternes mest ansete mænd virkede han nu for, at de skulle stille sig fredelig over for regeringen. I 1621 blev han generalmarskal. Da det dog kom til kamp, gik han i 1622 over til katolicismen, hvorpå han blev Connétable, modtog Helligåndsordenen og i nogen tid førte de kongelige hære mod sine tidligere trosfæller.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

FrankrigSpire
Denne biografi om en franskmand er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi