Freddie Frinton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Freddie Frinton
Personlig information
Født 17. januar 1909 Rediger på Wikidata
Grimsby, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 16. oktober 1968 (59 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Nationalitet Storbritannien Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Komiker, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Freddie Frinton (født 17. januar 1909 i Grimsby, død 16. oktober 1968 i London) var en engelsk komiker, der nok bedst er kendt for sin rolle som butleren James i sketchen 90-års-fødselsdagen, der hvert år vises på DR1 nytårsaften.

Oprindeligt var Freddie Frintons navn Frederick Coo. Han blev født uden for ægteskab af en syerske og blev opfostret af plejeforældre. Som 16-årig begyndte han at arbejde på en fiskefabrik i Grimsby, hvor han siges at have underholdt sine kollegaer med parodier og vittigheder, men han endte med at blive fyret og skiftede til underholdningsbranchen. Han fik en smule succes i vaudeviller, hvor han antog kunstnernavnet Freddie Frinton.

Under 2. verdenskrig fik Frinton et mindre gennembrud som komiker, og i 1945 opførte han for første gang sketchen Dinner for One (på dansk: 90-års-fødselsdagen) i Blackpool. I begyndelsen måtte han betale royalties til sketchens forfatter, Lauri Wylie, for hver opførelse, men i 1950'erne købte han rettighederne til stykket og turnerede derefter det meste af England med sketchen og forskellige medspillere. Handlingen og pointerne forbedrede han undervejs.

I 1963 blev en opførelse af Frinton's Dinner for One optaget af den tyske tv-station Norddeutscher Rundfunk (NDR). Sketchen blev vist flere gange på tysk tv, inden den fra 1972 blev en fast nytårstradition. Den blev også populær i Skandinavien og Schweiz, hvor den også vises på tv hver nytårsaften. I Norge byder traditionen dog, at den sendes lillejuleaften.

Som 55-årig fik Frinton succes i den populære tv-serie Meet the Wife i 40 episoder (konen blev spillet af Thora Hird). Serien bliver nævnt i Beatles-sangen Good Morning, Good Morning i linjen "It's time for tea and Meet the Wife". I oktober 1968 døde Freddie Frinton pludselig af et hjertetilfælde i en alder af 59 år. Han er begravet på Westminster Cemetery, Uxbridge Road, Hanwell, London.

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]