Frede Farmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Frede Farmand (født 28. september 1945) er en dansk arkivar, fotograf og forfatter, der har opbygget et omfattende privat arkiv af radio- og tv-udsendelser, fotografier m.m. Materialet, der omfatter henved en kvart mio. enheder, er primært fra Danmark, men han har også optagelser fra den øvrige verden. Optagelserne omfatter især politiske og religiøse bevægelser, eksempelvis fra Tvind, fra det genoplivede DNSAP og Politiets Efterretningstjeneste.

Meget af Farmands materiale er unikt. Tidligere var det praksis i fx Danmarks Radio at slette tidligere udsendelser for at genbruge båndene. Derfor ligger Frede Farmand inde med ældre materiale fra DR, som kun han er i besiddelse af, og han har kunnet gøre sit arkiv til sin levevej.

Farmand er vokset op på børnehjem i Odense, gik på Tønder Kommuneskole og er autodidakt. Han har udgivet en række bøger, eksempelvis Løgneren fra Auschwitz og Mesteren fra Tvind'

I bogen "Løgneren fra Auschwitz – og løgnens børn", kapitel 11, siderne 213-257 beskriver Frede Farmand fakta om filmen "Die Gedanken sind frei. Die Auschwitz-lüge und ihre Folgen." Filmen blev beslaglagt af det tyske efterretningsvæsen efter et tip fra Frede Farmand. Hele operationen var en del af Frede Farmands samvirke med den danske efterretningstjeneste, PET.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]