Frida Zachariassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frida Zachariassen

Stamps of the Faroe Islands-12.jpg

Personlig information
Født 24. september 1912Rediger på Wikidata
Død 1992Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Stamps of the Faroe Islands-11.jpg

Frida Zachariassen (født í Klaksvík 24. september 1912, død 1992[1]) var en færøsk kunstmaler. Hun opholdt sig i Danmark i seks år og Newcastle i syv måneder.

Karriere som kunstmaler[redigér | redigér wikikode]

Frida Zachariassen var på mange måder en ener i efterkrigstidens færøske kunst. På den ene side var hun kvinde, der havde civilt arbejde i en lokal sparekasse, og på den anden side var hun en produktiv maler, der også skrev og udgav bøger om kunst og kunstteori. Hun rejste en del til kunstmuseer rundt omkring i Europa, hvor hun studerede andres kunst. Hun malede om det daglige liv i Klaksvík og omegn, og mange af motiverne skildrer navngivne steder og personer. Hun malede i en en abstrakt geometrisk stil med en tiltagende skematisk stramhed i både form, linje og farve, hvor landskaber og mennesker opløses og sættes sammen på ny som firkanter og trekanter, med den blå farve iscenesat af skarpe kontraster. Hun malede mennesket i naturen, hviklet også gør hende speciel i forhold til andre samtidige færøske kunstnere. Nogle temaer i hendes malerier er f.eks. kvinderne ordner fisk, og mændene klargør både, losser, slagter grind, høster, røgter får eller vandrer i fjeldet.[2]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

I 1978 fik hun udgivet børnebogen "Tá ið Jón vaks upp 20-30 árini", i 1979 bogen "Barnaár 1979" og "Brún og brá" og i 1980 "Strev í málrøkt". I 1986 udgav hun en bog om sin far med titlen Jógvan í Grótinum, 1871-1957: hansara tíð lýst burtur úr dagbóksbløðum og skjølum.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Posta - Kunst: Frida Zachariassen
  2. ^ FRIDA ZACHARIASSEN - Klaksvík Blues (2012). "FRIDA ZACHARIASSEN - Klaksvík Blues". Nordatlantens Brygge. Hentet 20. januar 2018. 
  3. ^ "Jógvan í Grótinum 1871-1957 : hansara tíð lýst burtur úr dagbóksbløðum og skjølum". Nasjonalbiblioteket. Hentet 20. januar 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]