Frysetørring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frysetørring

Frysetørring er en måde at tørre forskellige produkter på. Det fundamentale princip i frysetørring er sublimation. Sublimering er en faseovergang direkte fra fast form til gas eller fra gas til fast form uden en mellemliggende væskefase. F.eks. fordampning af sne uden at sneen smelter først. Ved frysetørring af fødevare fjernes vandet i produktet, men næring, smag, farve mv. forbliver i produktet.

Frysetørring kan anvendes til en lang række forskellige produkter, f.eks. anvendes frysetørring i vid udstrækning til tørring af frugt, grønt, kød og mejeri produkter. Frysetørrede produkter er kendetegnede ved lav vægt og lang holdbarhed. Eksempelvis kan frysetørrede måltider til fjeldvandring typisk holde sig i op til 7 år.

Frysetørring af kaffe[redigér | redigér wikikode]

Kaffevæsken nedfryses til minus 40 grader C, hvilket får vandpartiklerne i den koncentrerede kaffe til at danne iskrystaller. Ved en metode, der er kendt som sublimation, udtrækkes isen fra de frosne granulater i et specielt kammer, som tørrer partiklerne ved meget lavt tryk, og tilbage er den opløselige kaffe

Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.