Spring til indhold

Fugleværnsfonden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fugleværnsfonden
Fugleværnsfondens observationstårn fra 1993, i det 186 ha. store reservat Nyord Enge.
Generelle informationer
TypeErhvervsdrivende fond Rediger på Wikidata
Grundlagt1966; 58 år siden (1966)
GrundlæggerDansk Ornitologisk Forening
Eksterne henvisninger
Foreningens hjemmeside
CVR-nummer10384389 Rediger på Wikidata

Fugleværnsfonden er en almennyttig, erhvervsdrivende naturfond etableret af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i 1966[1]. Siden 2006 har Fugleværnsfonden virket som selvstændig fond. Midlerne til opkøb og pleje kommer fra testamentariske gaver, tilskud fra fonde og legater samt fra private bidrag, indsamlet især blandt DOF’s medlemmer.

I 2021 ejer og administrerer fonden 23 naturreservater spredt over hele Danmark. Naturreservaterne rummer de mest fuglerige og truede naturtyper: ubeboede småøer, lavvandede kyster, enge, moser, rørskove, krat, strandenge og urørt skov – alle områder af national eller international betydning[2].

De fleste af naturreservaterne er åbne for besøgende, og der er mange steder etableret gangbroer, stier, fugletårne og skjul, således at publikum har gode muligheder for at opleve områderne. Til flere af reservaterne er knyttet lokale, frivillige arbejdsgrupper, der står for det daglige tilsyn og desuden udfører målrettet praktisk naturpleje, opsætter redekasser, tæller fuglene, arrangerer guidede ture i områderne m.m.[3]

Fugleværnsfondens formål kan sammenfattes således:

-       At værne om den danske fuglefauna ved at medvirke til at bevare eller skabe vigtige fuglelokaliteter, navnlig for truede og sårbare arter.

-       At gennemføre naturformidling fra Fondens reservater.

-       At støtte projekter, der bidrager til at bevare danske yngle- og trækfugle samt deres levesteder under disse fugles ophold i Danmark.

Fugleværnsfondens reservater

[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Om Fugleværnsfonden
  2. ^ Fuglereservater
  3. ^ Frivilligt arbejde
  4. ^ Fond har købt stor del af Svartingedalen: Den bliver et nyt fristed for fuglene Arkiveret 16. maj 2018 hos Wayback Machine Holger Larsen 25. oktober 2017 på tidende.dk
  5. ^ "Fugleværnsfondens reservater". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 16. maj 2018.