Fyrsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Il principe, titelblad fra 1550

Fyrsten (Il Principe) er en politisk lærebog af den florentinske embedsmand og politiske teoretiker Niccolò Machiavelli. Oprindeligt kaldet De Principatibus (Om fyrstedømmer). Den er skrevet i 1513, men først publiceret i 1532, fem år efter hans død. Lærebogen er ikke repræsentativ for de bøger, der blev udgivet i hans levetid. Men det er den der huskes; den skabte ordet "machiavellisk".

Machiavellis hensigt med Fyrsten er at forklare, hvordan en leder kan genoprette civiliseret ro og orden ved brug af alle nødvendige midler. Han mener, at fysisk vold er grundstenen for al magt, og at alle statsgrundlæggere kun har ét middel, nemlig vold. Udtrykket "målet helliger midlet" opstod i debatten om Fyrsten. Forklaringen er, at den menneskelige natur er korrupt, og at samfundet altid har brug for en stærk leder til at skabe orden. Men det er en forudsætning for at en fyrste, eller magthaver må udøve legitim vold, at den udøves i statens interesse; aldrig i personlig interesse. Machiavelli skelner skarpt mellem den personlige moral, som må være pletfri, og den offentlige moral, der kan tilsidesættes, når det tjener statens eller fællesskabets interesser.

Bogen blev skrevet som en praktisk vejledning for herskere og er tilegnet Lorenzo de' Medici, hertug af Firenze. Den er en analyse af politiske processer. Machiavelli siger, at han ikke vil diskutere idealer, men at hans mål er at diskutere tingene, som de virkelig er. Han mener ikke, at der er nogen forbindelse mellem politik og etik. Han er realpolitikkens erklærede far.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Links til den fulde tekst:

BogStub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.