Gødvad Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gødvad Kirke
Goedvad01.JPG
Gødvad Kirke set fra sydøst
Generelt
Opført Romansk tid
Geografi
Adresse Gødvad Kirkevej 5, 8600 Silkeborg
Sogn Gødvad Sogn
Pastorat Gødvad Pastorat
Provsti Silkeborg Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.goedvadsogn.dk
Oversigtskort

Gødvad Kirke er en kirke der ligger i Gødvad Sogn i den nordlige udkant af Silkeborg; Den ligger i det tidligere Hids Herred, Viborg Amt, nu Silkeborg Kommune. Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel, formodentlig omkring 1150. Begge retkantede døre er bevaret, syddøren i brug, norddøren tilmuret, i norddørens blænding er indsat en tympanon med flettet kors i midten flankeret af to små kors indskrevet i cirkler, denne tympanon muligvis fra en tidligere præstedør. I østmuren og nordmuren ses oprindelige romanske vinduer. Tårn og våbenhus er opført i sengotisk tid. I tårnets murværk er indsat en korbuekragsten med rankeslyng og løve.

Kirkerummet set mod øst

Skibet har bjælkeloft, koret fik indbygget krydshvælv i sengotisk tid. I triumfvæggen mod syd ses en åbning, som formodentlig har været benyttet som prædikestol i middelalderen, ved åbningen ses kalkmalerier, tre kroner og et viekors. I tårnbuen ses en kalkmalet stjerne og et viekors. Altertavlen i renæssance er fra omkring 1620, den er nært beslægtet med tavlen i Lemming. Prædikestolen er fra 1603. På degnestolen ses våben for århusbispen Niels Clausen (død 1531).

Den romanske døbefont af granit har to par dobbeltløver med fælles hoved i lavt relief, på den firkantede fod ses fire kravlende dyr med parvis fælles hoved i lavt relief og med tydelige dobbeltkonturer.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]