Głogów Małopolski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Głogów Małopolski
Głogów Małopolskis byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Postnr. 36-060 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 10.232 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 13,7 km²
 - Befolknings­tæthed 745 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.glogow-mlp.pl
Oversigtskort

Głogów Małopolski (udtale: [ˈɡwɔɡuf mawɔˈpɔlskʲi]) er en by i den centrale del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 10.232(2021)[1] indbyggere og et areal på 13,73 km². Den er en del af powiatet (amt) Rzeszów.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Głogów Małopolski ligger i den sydlige del af Sandomierzbækkenet, og hører historisk til provinsen Lillepolen. Fra grundlæggelsen indtil Polens delinger, var byen en del af Sandomierz Voivodeskab. I 1772 - 1918 tilhørte det den østrigske provins Galicien. Afstanden til Rzeszów er 12 km. Byen betjenes af Rzeszows kommunale transportsystem, den har også en jernbanestation med forbindelser til Rzeszow, Stalowa Wola og Lublin. Desuden ligger Głogów langs Nationalvej Nr. 9, som er en del af den europavej E371. Vejtrafik går nu uden om byens centrum på via en 5 km lang ringvej, der blev åbnet i 2005.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Głogóws historie begynder den 22. april 1570, da en lokal adelsmand Krzysztof Glowa fra Nowosielce udstedte et dokument, hvorpå en helt ny by kaldet Głowów skulle grundlægges i en skov langs en handelsrute til Sandomierz. Ifølge Glowas planer skulle byen blive et ideelt renæssancebycentrum, der konkurrerer med det nærliggende Rzeszow. Arkitekter, ansat af Glowa, tegnede en stor markedsplads (168x168 meter), med grunde til 40 huse. Endvidere blev der anlagt særlige grunde til haver, kirke, præstegård, badehus, hospital, mølle, bryggeri og kornmagasin. Efter de oprindelige planer skulle Głowów have 200 huse, hvis beboere skulle fritages for skat i 20 år. Der var planlagt to handelsmesser om året, markeder fandt sted hver tirsdag, og indbyggerne fik lov til at brygge deres egne øl. Den kommunale regering og domstol var baseret på Magdeburg rettighedernes bylove.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi