Gendarmstien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gendarmstien

Gendarmstien går fra Padborg ved den dansk tyske grænse til HøruphavAls, en afmærket strækning på 74 kilometer. Stien går gennem Kruså, Kollund, Sønderhav, Sandager, Egernsund, Rendbjerg, Brunsnæs, Kragesand, Stensigmose, Sønderborg til Høruphav.

Gendarmstien blev genetableret af Sønderjyllands Amt i 1980'erne i samarbejde med de daværende kommuner. Den er nu overtaget af Aabenraa og Sønderborg kommuner. Der er planer om en forlængelse til Kegnæs.
Stien indgår i den europæiske fjernvandrevej E 6.

Gendarmstien har navn efter de gamle grænsegendarmer, der i en årrække bevogtede landegrænsen mellem Tyskland og Danmark og kontrollerede skibsfarten langs kysten. Patruljeringen foregik til fods, og hver enkelt gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at passe. Nogle steder var der i forvejen stier og veje, som gendarmen kunne benytte på sin rute. Andre steder blev der anlagt nye stier hen over privat jord. Grænsegendarmerne patruljerede langs den nuværende grænse i tiden fra Genforeningen i 1920 og frem til 1958. Herefter overgik opgaven til politiet/toldvæsenet.

Ved landegrænsen til Tyskland er der placeret nummererede grænsesten. Rillen i toppen af stenen er en sigtelinje til den næste sten.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.