Gendarmstien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gendarmstien

Gendarmstien går fra Padborg ved den dansk tyske grænse til HøruphavAls, en afmærket strækning på 74 kilometer. Stien går gennem Kruså, Kollund, Sønderhav, Sandager, Egernsund, Rendbjerg, Brunsnæs, Kragesand, Stensigmose, Sønderborg til Høruphav.

Gendarmstien blev genetableret af Sønderjyllands Amt i 1980'erne i samarbejde med de daværende kommuner. Den er nu overtaget af Aabenraa og Sønderborg kommuner. I 2016 blev stien forlænget med yderligere 10 km fra Høruphav til Skovby, der imidlertid endnu kun så småt er begyndt indgå i den officielle "markedsføring" af Gendarmstien. [1][2]

Stien indgår frem til Høruphav i den europæiske fjernvandrevej E6. [3]

Gendarmstien har navn efter de gamle grænsegendarmer, der i en årrække bevogtede landegrænsen mellem Tyskland og Danmark og kontrollerede skibsfarten langs kysten. Patruljeringen foregik til fods, og hver enkelt gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at passe. Nogle steder var der i forvejen stier og veje, som gendarmen kunne benytte på sin rute. Andre steder blev der anlagt nye stier hen over privat jord. Grænsegendarmerne patruljerede langs den nuværende grænse i tiden fra Genforeningen i 1920 og frem til 1958. Herefter overgik opgaven til politiet/toldvæsenet.

På sit allerførste stykke, fra Padborg til Skomagerhus, forløber stien stedvis nær landegrænsen, og her kan man finde nummererede grænsesten. Rillen i toppen af stenen er en sigtelinje til den næste sten.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ I Gendarmernes Fodspor om optagelse af forlængelsen. Hentet 2017-11-22.
  2. ^ Sø. Kommunes kort Nyeste foldekort indbefatter forlængelsen. Hentet 2017-11-22.
  3. ^ Dansk Vandrelaug E6 i Syddanmark. Hentet 2017-11-22.

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.