Skovby (Als)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skovby
Den gamle mølle Lysabild Kirke
SkovbyGamleMølle.JPG Lysabild kirke (Als).JPG
SkovbyStationskro.JPG
Skovby Kro
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Sønderborg Kommune
Sogn Lysabild Sogn
Postnr. 6470 Sydals
Demografi
Skovby by 320[1] (2019)
Kommunen 74.561[1] (2019)
 - Areal 496,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.sonderborg.dk
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Skovby (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Skovby)

Skovby er en byAls med 320 indbyggere (2019)[1], beliggende 13 km syd for Fynshav og 15 km øst for Sønderborg. Byen hører til Sønderborg Kommune og ligger i Region Syddanmark. Skovby hører til Lysabild Sogn. Lysabild Kirke ligger i Lysabild 2 km mod nord.

Skovby er en mindre landsby med en blanding af ældre og nyere boliger. Skovby har Dagli'Brugs og bageri, to butikker der forhandler kunsthåndværk, fodpleje, massør og flere håndværksmestre. Skovby Kro har selskabslokaler til 150 personer. Ved Dagli’Brugsen ligger Mølvang, med 12 andelsboliger. I den nordvestlige ende ligger et større boligområde fra 1970erne, med ca. 60 parcel- og rækkehuse.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Øst for Skovby ud til Lillebælt ligger sommerhusområdet Skovmose med ca. 650 sommerhuse og en campingplads. Der en lille købmand og et pizzeria, der har åbent fra sidst i marts til oktober. Ved Drejet før Kegnæs ligger der en campingplads og en lille cafe ”Havblik”, der har åbent i sommermånerne. Kerneland strand har blåt flag.

For enden af Sydvej i Skovby liger den tidligere landingsplads Skovby Landing. Skovby Landing har eksisteret helt tilbage til omkring 1910, og har igennem mange år har fungeret som havn bl.a. med transport af tegl og sand. de gamle fiskeskure anvendes i nutiden til klubhus, opbevaring af fiskergrej og som opholdsted for Brolaugets fritidsfiskere. Bådelaugets medlemmer vedligeholder havnen og området. Skovby Landing bliver i dag ikke kun brugt af foreningens medlemmer, også mange lokale og turister har fundet vej til området.

Den 3. weekend i juli afholder Skovby og Omegns Ringriderforening ringriderfest. Festpladsen åbner fredag eftermiddag, mens selve ringridningen foregår lørdag og søndag. Søndag kl. 1130 er der optog fra Kegnæsgård via Kegnæsvej, Fasanvej og Vindrosen ind på ringriderpladsen

I de 2 sidste torsdage i juli afholdes ”Skovby by night”. Der er en kunst-gade og en loppe-gade hvor private udstiller og sælger deres medbragte ting.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skovby Kro blev grundlagt af Thomas Jacobsen i 1875. 1889 overdrog kroen til Nicolaus Seehausen. Efter en række ejere overtog Alma og Jørgen Polonius i 1970 kroen. 1985 købte Marianne og Børge Grünfeld kroen af ægteparret Polonius. 1. januar 2020 købte Søren Perregaard, Kim Iwersen og Benjamin Schmidt kroen. De har ansat Jesper Pihl Iversen og Lisa Petersen som forpagtere.

Skovby var en af endestationerne på Amtsbanerne på Als (1898-1933). Varehus og remise er revet ned, men Skovby Kro for enden af Banegade med adressen Kegnæsvej 37 er en moderniseret udgave af den gamle amtsbanestation, der samtidig var kro, som det var normalt på de tyske småbaner.[2]

2014 blev Skovby landsbylaug oprettet med det formål at fremme udviklingen og gøre Skovby endnu mere attraktiv for beboerne, men også for at give områdets turister gode oplevelser.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Thomas D. Rithmesters billeder af danske stationer

{Navboks Als}}