George Michael

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
George Michael
1988
Information
Pseudonym George Michael Rediger på Wikidata
Født Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου Rediger på Wikidata
25. juni 1963 Rediger på Wikidata
East Finchley, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 25. december 2016 (53 år) Rediger på Wikidata
Goring-on-Thames, Storbritannien Rediger på Wikidata
Dødsmåde Naturlige årsager Rediger på Wikidata
Dødsårsag hjerteproblemer, leversvigt
Gravsted Highgate Cemetery Rediger på Wikidata
Statsborger Storbritannien Rediger på Wikidata
Bopæl Kingsbury, Radlett, Goring-on-Thames Rediger på Wikidata
Ægtefælle Blev aldrig gift Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Post-disco, synthpop, soul med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, sangskriver, performer
Medlem af Wham!, Young Communist League Rediger på Wikidata
Aktive år 1981 – 2012
Pladeselskab Polydor,
Innervision Records,
Columbia Records,
DreamWorks Records,
Virgin Records,
Epic Records,
Sony Music Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal Rediger på Wikidata
Kendte værker
Last Christmas, Father Figure, Wake Me Up Before You Go-Go, Faith, Careless Whisper med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Eksterne henvisninger
George Michaels hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

George Michael (født Georgios Kyriacos Panayiotou, 25. juni 1963, død 25. december 2016 i Goring-on-Thames[1]) var en britisk popsanger, sangskriver og producer. Han solgte mere end 126 millioner album på verdensplan, og har haft flere top ti-hits end The Beatles. I 2004 blev han endvidere kåret som den absolut mest spillede kunstner i britisk radio over en periode på 20 år (1984-2004).

George Michael var selvlært i branchen, og havde ingen formel uddannelse ud over folkeskolen. I barndommen spillede han violin i 7 år, og senere lærte han sig at spille klaver, guitar og bas. Sammen med barndomsvennen David Austin spillede George også musik i undergrunden i London efter skole, i et forsøg på at tjene lidt småskillinger.

Den musikalske inspiration fandt George Michael blandt andet i gamle Motown- og soulplader, og i legendariske britiske kunstnere som Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Queen og Elton John.

Han nåede at give 8 koncerter i Danmark, disse foregik i en udsolgt Parken for 49.000 mennesker, lørdag den 11. november 2006 og på en ligeledes udsolgt NRGi Park i Århus for 64.000 mennesker over to dage, den 18. maj og 19. maj 2007 samt 30. august 2008 i Parken. Han spillede 3 koncerter i Jyske Bank Boxen i Herning den 29. August, 31. August og 2. September 2011, og 1 koncert i Forum Copenhagen i København den 3. September 2011. En del af hans berømte "Faith"-album blev indspillet i Puk Studiet i Randers i 1987.

George Michael var til daglig bosat i Highgate i London, sammen med sin partner siden 1996, den amerikanskfødte galleriejer Kenny Goss (født 1958). Sangeren var berygtet for at være et meget privat og mediesky menneske, der i lange perioder insisterede på at holde sig helt væk fra rampelyset. Et forhold som til dels skyldes, at Michael brugte en stor del af sit voksenliv på at kæmpe med både angst og depressioner.

Wham![redigér | rediger kildetekst]

Født Georgios Kyriacos Panayiotou i East Finchley, London, af en græsk cypriotisk far og en engelsk mor. Michael begyndte sin karriere med at stifte bandet med navnet The Executive sammen med sine bedste venner David Austin og Andrew Ridgeley, en klassekammerat på Bushey Meads School, men bandet eksisterede kun kort tid.

Det var først da han dannede duoen Wham! også sammen med Ridgeley i 1981 at han fik succes med sit band. Deres første album, Fantastic!, var en succes med det samme, og indenfor mindre end et år kom deres debut single, Wham Rap! (Enjoy What You Do), og deres anden single, Young Guns (Go For It), blev den første i en række af Top 10 hits på UK Singles Chart. Kort tid efter kom singlerne Bad Boys, Club Tropicana, Wake Me Up Before You Go Go, Freedom, Last Christmas/Everything She Wants, I'm Your Man og et andet album, Make It Big.

George sang også på den originale Band Aid indspilning af Do They Know It's Christmas fra 1984.

Pga. succes med soloudgivelserne Careless Whisper (1984) og A Different Corner (1986) opstod der rygter om snarlig opløsning af Wham! , og Wham! blev opløst i sommeren 1986 efter en afskedssingle, The Edge Of Heaven og et album, samt en udsolgt koncert på Wembley Stadium (over 1 million mennesker ansøgte om de 72.000 billetter).

Solokarriere[redigér | rediger kildetekst]

Hans debutalbum som soloartist Faith indeholder et af hans største hits nemlig sangen "Faith". Albummet blev nummer et på begge sider af Atlanten og fire sange fra albummet blev nummer et hits på single. I 1990 udgav han albummet Listen Without Prejudice Vol.1. På dette album findes hitsene Praying For Time, Freedom '90 og Heal The Pain. Pga. personlige problemer gik der lang tid inden George Michael igen var aktuel med et nyt album. Det blev han igen i 1996 med albummet Older, der indeholder hits som Fastlove og Jesus To A Child. I 1999 Udgav han albummet Songs From The Last Century. Dette var et jazzalbum med nyfortolkninger af andres hits igennem det 20. århundrede, heriblandt Brother Can You Spare A Dime, Miss Sarajevo, The First Time Ever I Saw Your Face og Roxanne. Siden da gik der indtil 2004 inden George Michael var klar med et nyt album. Denne gang hed albummet Patience. Af hits fra dette album tæller bl.a. Amazing, Freeek! '04, Flawless (Go To The City) og Shoot The Dog.

Død[redigér | rediger kildetekst]

George Michael døde d. 25-12-16 af en blanding af hjerteproblemer og fedtlever. Han blev 53 år. Nogle fans og nære venner mener at han begik selvmord, men denne teori er blevet afvist efter en retsmediciner fastlagde hans dødsårsag.[2]

George Michael havde ingen børn, så arven fra hans store karriere gik til især hans to søstre, Yioda og Melanie. Hans formuer var på omkring 825 mio. dollars efter hans død, som også gik til 7 venner, men ingen af hans tidligere partnere[3].

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Solo[redigér | rediger kildetekst]

  • Faith (1987)
  • Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990)
  • Older (1996)
  • Songs from the Last Century (1999)
  • Patience (2004)

Livealbums[redigér | rediger kildetekst]

  • Symphonica (2014)

med Wham![redigér | rediger kildetekst]

  • Fantastic (1983)
  • Make It Big (1984)
  • Music from the Edge of Heaven (1986)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Sangeren George Michael er død i en alder af 53 år". nyheder.tv2.dk. 26. december 2016. Hentet 2016-12-26.
  2. ^ https://www.berlingske.dk/internationalt/nu-afsloerer-retsmediciner-george-michaels-doedsaarsag
  3. ^ https://www.bt.dk/kendte/afdoede-george-michael-giver-ingen-arv-til-tidligere-partnere
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]