George Soros

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
George Soros til venstre

George Soros (født 12. august 1930 i Ungarn) er finansmand.

George Soros havde en personlig formue på 172 mia. kroner i nov. 2016, hvilket placerer ham i top 30 på listen over de rigeste mennesker i Verden. Størstedelen af Soros' formue stammer fra spekulativ valutahandel. Han er stifter, Adm. Dir og bestyrelsesformand for hedgefonden Soros Fund Management, som han stiftede i 1969

George Soros forlod Ungarn i 1947 og bosatte sig i Storbritannien, hvor han tog sin økonomiske uddannelse på London School of Economics. I 1956 flyttede han til USA, hvor han har investeret sig til sin formue.

Georges Soros har gennem de seneste 25 år givet flere hundrede millioner dollars til velgørende formål i som at hjælpe sorte i Sydafrika i skole, bygge et vandrensningsanlæg i Sarajevo i det tidligere Jugoslavien og har sendt kopimaskiner i hundredvis til sit tidligere hjemland, Ungarn for at fremme en uafhængig presse. Alene i Rusland har han ydet 500 mio. dollars til sundheds- og uddannelsesvæsenet.

En kontroversiel finansmand[redigér | redigér wikikode]

George Soros ville efter eget udsagn gøre USA til et bedre sted uden en præsident ved navn Bush, og støttede derfor John Kerry forud for det amerikanske præsidentvalg 2. november 2004.

George Soros er en yderst kontroversiel skikkelse. Han bærer bl.a. tilnavnet "The man who broke the Bank of England" – med henvisning til hans og andre spekulanters massive salg af britiske pund på Den Sorte Onsdag, 16. september 1992. De massive spekulative salg af det britiske pund, tvang den britiske centralbank (Bank of England), til at trække pundet ud af det europæiske valutakurssamarbejde – Exchange Rate Mechanism. Efterfølgende måtte Bank of England devaluere det britiske pund. Det skønnedes, at George Soros tjente i omegnen af 1.1 milliard amerikanske dollars på Den Sorte Onsdag. Den tidligere malaysiske premierminister Mahathir Mohamad er en kendt og udtalt kritiker af George Soros og af valutaspekulation. Han gav Soros og andre valutaspekulanter skylden for devalueringen af den malaysiske ringgit i 1997.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: