George Washington Carver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
George Washington Carver

George Washington Carver c1910.jpg

Personlig information
Født 1. januar 1864, januar 1864Rediger på Wikidata
DiamondRediger på Wikidata
Død 5. januar 1943Rediger på Wikidata
TuskegeeRediger på Wikidata
Dødsårsag AnæmiRediger på Wikidata
Gravsted Tuskegee University Campus CemeteryRediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl TuskegeeRediger på Wikidata
Politisk parti Republikanske partiRediger på Wikidata
Familie Moses Carver (adoptivfader)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Iowa State UniversityRediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, opfinder, botaniker, mykolog, kemiker, biologRediger på Wikidata
Fagområde BotanikRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Iowa State University, Tuskegee UniversityRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser National Inventors Hall of Fame,
Spingarn Medal (1923)Rediger på Wikidata
Signatur
George Washington Carver signature2.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

George Washington Carver (født i januar 1864[1], død 5. januar 1943), var en amerikansk videnskabsmand, botaniker, pædagog og opfinder, hvis studier og undervisning revolutionerede jordbrug i USA. Dagen og året, han er født, er ukendt; det antages, at han er født, før slaveriet blev afskaffet i Missouri i januar 1864.

Meget af Carvers berømmelse skyldes hans forskning og hans fremme af alternativer til bomuldsdyrkning samt jordnødder og sødkartofler. Han ønskede, at fattige jordbrugere skulle dyrke alternative afgrøder både til egen madproduktion og som en kilde til andre produkter, som ville forbedre deres livskvalitet.

Den mest populære af hans 44 oplysningsbrochurer for jordbrugere indeholder 105 madopskrifter, som involverer brug af jordnødder.[2] Han skabte også omkring 100 produkter fra jordnødder, som var nyttige for husholdningen og gården, deriblandt kosmetik, farvestof, maling, plast, benzin og nitroglycerin.

I sydstaterne, som blev rekonstruerede efter borgerkrigen, blev jorden udpint af bomuldsdyrking, og i begyndelsen af 1900-tallet ødelagde bomuldsbiller meget af avlen. Carvers forskning vedrørende jordnødder var tænkt til at skaffe alternative produkter til veje, som kunne dyrkes.

Udover hans arbejde indenfor agronomi for at fremme et bæredygtigt jordbrug og værdsættelse af planter og natur gav Carver også vigtige bidrag indenfor felter som racerelationer, uddannelse af børn, poesi, maling og religion. Han gik foran med et godt eksempel ved at lægge vægt på vigtigheden af hårdt arbejde, en positiv indstilling og en god uddannelse. Hans ydmyghed, humanisme, venlige natur, sparsommelighed og afvisning af økonomisk materialisme er blevet trukket frem og beundret.

En af hans vigtigste roller var at underminere, gennem den berømmelse han opnåede gennem sine fortjenester, den stereotypi om den sorte races underlegenhed, som var ret udbredt i hans levetid. I 1941 blev han af magasinet Time kaldt den "Sorte Leonardo", en henvisning til renæssancens italienske universalgeni Leonardo da Vinci.[3] Til minde om hans liv og præstationer bliver George Washington Carver Recognition Day markeret den 5. januar, hans dødsdag, i USA.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ The Notable Names Database sætter 12. juli 1864 som Carvers fødselsdag her.
  2. ^ Carver, George Washington. 1916. How to Grow the Peanut and 105 Ways of Preparing it for Human Consumption. Tuskegee Institute Experimental Station Bulletin 31.
  3. ^ "Black Leonardo Book". Time Magazine. 1941-11-24. Hentet 2008-08-10.