Gobelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fransk gobelin på Rosenholm Slot, udført ca. 1700.

Gobelin er et vævet billedtæppe. Betegnelsen "Gobelin" bruges i dag om alle vævede tapeter, men navnet er egentlig knyttet til kvarteret les Gobelins i Paris. I 1607 oprettede Henrik IV et væveri der, og det blev opkaldt efter kvarteret. I 1667 blev det indlemmet i "Manufacture royale des Meubles de la Couronne". Tekstilerne fra dette væveri kaldtes "gobeliner", men navnet blev også anvendt om vævede tapeter fra Italien, Flandern, Danmark etc. Men de er "billedvævede tapeter".

De ældste kendte eksempler på billedvævninger er fra egyptiske kongegrave fra ca. år 1500 f. Kr. Via kopterne, der vævede med enkelttråde af skiftende farver, blev teknikken spredt i det østromerske kejserrige. I romansk tid blev de anvendt meget i kirkerne, men der er ikke er bevaret nogen af dem i Danmark. (Bayeux-tapetet er broderet og ikke en gobelin; den viser Vilhelm Erobrerens indtagelse af England i 1066).

Da vævningen er en meget langsommelig proces, var gobeliner meget kostbare. Derfor blev der i 1700-tallet anvendt malede efterligninger, de såkaldte safttapeter.

Betydelige gobelinsamlinger i Danmark: