Golub-Dobrzyń

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Golub-Dobrzyń
Golub-Dobrzyńs byvåben Golub-Dobrzyńs byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Kujawsko-pomorskie
Demografi
Indbyggere 11.722 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 7,50 km²
 - Befolknings­tæthed 1.563 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.golub-dobrzyn.pl
Oversigtskort

Golub-Dobrzyń (udtale: [ˈɡɔlup ˈdɔbʐɨɲ]) er en by i det nordlige Polen, beliggende ved floden Drwęca, i voivodskabet Kujawsko-pomorskie og har 11.722(2021)[1] indbyggere, og et areal på 7,50 km². Fra 1975–1998 var den en del af det daværende Torun Voivodeship. Den er administrationsby i powiat Golub-Dobrzyń.

Geografisk placering[redigér | rediger kildetekst]

Golub-Dobrzyń blev etableret den 5. maj 1951 ved at sammenlægge to nabobyer, der lå på hver sin side af floden Drwęca, nemlig Golub beliggende i Chełmno Land inden for historiske Østpommern (en) og Dobrzyń beliggende i Dobrzyń Land i det historiske Kujavia. Den lille by ligger i det tidligere Vestpreussen omkring 30 kilometer (i luftlinje) nordøst for Toruń og 45 kilometer syd-sydøst for Grudziądz

Borgen[redigér | rediger kildetekst]

De Teutoniske Ridderes Golub-Dobrzyń Slot blev bygget i begyndelsen af det 13. og 14. århundrede, senere ombygget og udvidet i det 15. århundrede. Mellem 1616 og 1623 var det en bolig for Anna af Finland; i denne periode blev der tilføjet et renæssance attika. Slottet blev ødelagt under Karl 10. Gustavs polske krig (Deluge). I det 19. århundrede blev det forsømt, og en kuling forårsagede kollapset af loftet. Efter 1945 blev slottet genopbygget og renoveret.

Culverin from filmen The Deluge
Golub-Dobrzyń Slot (eller borg)
Museum i borgen
Interiør

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 3. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi