Goth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Goth er en nutidig subkultur, der findes i mange lande. Den begyndte i Storbritannien i starten af 1980'erne som en udløber af Goth-rockgenren, en musikalsk videreudvikling af Punkgenren. Gothic er et synonym, "Goth" i ejefald. -ic svarer til -sk på dansk.

The Oxford English Dictionary har følgende definition: ”goth: 1) A style of rock music with an intense or droning blend of guitars, bass, and drums, often with apocalyptic or mystical lyrics. 2) A performer or devotee of this music, often dressing in black clothing and wearing black make-up.”

Former for gotiske stilarter[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgKvalitetssikring
Dette afsnit bør bringes til at stemme med Wikipedias standard ifølge Wikipedia:QA
Broom icon.svgSpekulativt afsnit
Bemærk at dette afsnit er præget af spekulationer og bør omskrives så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Gothic model Lady Amaranth

Der findes mange forskellige former for gotiske stilarter, men nogle af de mest kendte/genkendte stile er:

Punk Goth[redigér | rediger kildetekst]

Punk goth er den første gotiske stil der kom frem, fordi goth udspringer fra punkstilen. Punk goth stilen er oftest den stil man har først når man bliver gotisk. Farverne er oftest sort blandet med rød eller skotskternet stof. De bærer meget dødningehoveder og går i hullet tøj.

Fetish Goth[redigér | rediger kildetekst]

Man kan kende denne Goth på tøjet. De bærer altid læder, lak og pigge. Farven på tøjet og tilbehøret er mest sort og rødt. De fleste fetish goth folk er til S/M og giver dels grunden til at de bærer lak og læder. De viser også oftest en del bar hud.

Romantisk Goth[redigér | rediger kildetekst]

Denne Goth er oftest en kvinde og ses sjældent hos mænd. Denne Goth synes om det sensuelle og klæder sig gerne ud i blonder og snøre (hos mænd flæser og typisk adeligt tøj fra 1600-tallet til 1800-tallet). Farverne er de mørke farver som mørke violet, bordeauxrød, royal blå og sort. Selve tøjet er inspireret fra 1600-tallet til 18-tallet og kan også være inspireret fra middelalderen helt tilbage til 1400-tallet.

Vampire Goth[redigér | rediger kildetekst]

Denne goth kan kendes på de typiske hjørnetænder. De klæder sig primært som andre gother, de fleste bærer dog også spidse tænder. De er oftest blege i huden og deler interesse for de samme ting som andre gothere, men har en forkærlighed for vampyrer og måden vampyrer lever på. De går meget op i at være blege og holder sig ofte væk fra solen (ikke helt bogstaveligt, men de går helst ikke ud i fuld sol og får farve).

Cyber Goth[redigér | rediger kildetekst]

Denne goth er utrolig nem at kende. De bærer oftest en neon farve på kroppen. Farverne på tøjet er sort og skrigende neon farver. De bærer også Goggels og en kæmpe mængde af kunstige dreads som eksempel i håret. Cyber goths er sjældne i Danmark og udkommer af stilen Cyber de blander med deres gotiske stil. De to stilarter der er blandet sammen, er sjældent set hos folk. Fordi gothere oftest er til musik som klassisk, metal og dystert og cybere derimod er til EBM der er elektronisk musik.

Gothic Lolita[redigér | rediger kildetekst]

To Gothic Lolita piger i Harajuku, Tokyo

Gothic Lolita er en kombination af goth og lolita. Gothic lolita opstod sidst i 90'erne i Tokyo, hvor stilen blev populær fordi den blev promoveret af japanske Visual kei bands som fx Malice Mizer. Stilen er kendetegnet ved mørk makeup og tøj, og følger derved goth retningslinjer. Tøjsilhuetten følger lolita retningslinjerne. Farverne er oftes sort, rød, lilla, blå og hvid. Religiøse symboler som fx kors er hyppige og tasker formet som kister eller flagermus bruges også for at understrege det gothiske.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.