Elektronisk musik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Telharmonium, Thaddeus Cahill 1897
Trautonium, 1928

Elektronisk musik er et vidt begreb, men er kendetegnet ved, at alle (eller de fleste) lyde i lydbilledet er genereret af elektroniske musikinstrumenter eller via båndoptager, tonegeneratorer. Desuden kan der anvendes software til at danne lyden eller bearbejde den.

Danmarks første elektroniske komponist er Else Marie Pade. Af de tidligste elektroniske komponister internationalt kan nævnes Pierre Schaeffer, Karlheinz Stockhausen og Herbert Eimert.

I dag er forskellen mellem elektronisk og akustisk (som regel elektrisk forstærket) rock mere eller mindre udvisket, og selv store rockkunstnere bruger flittigt elektroniske musikinstrumenter i udarbejdelsen af deres lyd. Dog bruges betegnelsen "elektronisk musik" i reglen om musik der udelukkende er elektronisk.

Stilarter[redigér | rediger kildetekst]

Elektronis musik
Eksempel på elektronisk musik

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Af stilarter under elektronisk musik kan nævnes:

Den nyere ikke-dansebaserede elektroniske musik kaldes ofte electronica, heriblandt:

Se evt. http://techno.org/electronic-music-guide/ Arkiveret 12. september 2015 hos hos Archive.is

Sampling[redigér | rediger kildetekst]

Ved brug af samplere, både software- og hardwarebaserede, er det muligt at lave realistiske simulationer af kompositioner, der ikke til den almene lytter umiddelbart kunne betegnes som elektroniskt fremstillet, men snarere akustisk. Med omfattende lydpakker og samplerprogrammer kan komponisten blandt andet lave realistiske orkestre med strengsektioner, blæseinstrumenter, osv. Med de rigtige værktøjer kan en komponist altså fremstille en hel symfoni uden brug af almene instrumenter.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


MusikSpire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.