Grøn busksommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Grøn busksommerfugl ?
Callophrys rubi (1).jpg
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera
(Sommerfugle)
Familie: Lycaenidae
(Blåfugle)
Slægt: Callophrys
Art: C. rubi
Videnskabeligt artsnavn
Callophrys rubi
Linnaeus, 1758

Den grønne busksommerfugl (Callophrys rubi) er en sommerfugl i blåfuglefamilien. Den findes talrigt lokalt i Jylland, specielt i skovlysninger på tørvebund, i højmoser og hedemoser samt desuden i klitlavninger og på sandede heder. Arten findes for øvrigt over størstedelen af Europa samt i Nordafrikas bjerge og videre østover gennem Lilleasien til Sibirien og Amur.

Udseende

Grøn busksommerfugl er umulig at forveksle med andre danske sommerfugle. Den grønne farve er meget udtalt og følehornenes og benenes sorte og hvide striber er tydelige. Vingefanget er 22–27 mm. Bagvingen har en lille spids. Sommerfuglens latinske navn Callophrys betyder "smukke øjenbryn" og hentyder til den fine hvide tegning, der ses over sommerfuglens øjne.

Livscyklus

Den grønne busksommerfugl kommer allerede frem omkring slutningen af april, starten af maj og ses indtil slutningen af juni. Sommerfuglen lægger sine æg på bl.a. gyvel, kællingetand og revling. Æggene klækkes efter en uge. Larven er udvokset efter 3-4 uger. Larven forpupper sig derefter og overvintrer på denne måde. Næste forår kommer den færdige sommerfugl frem omkring april-maj. Puppen er brun, rundagtig og ubevægelig, men den kan høres frembringe en pibende lyd.

Foderplanter

Kællingetand, tørst, visse, mosebølle, gyvel og mange andre planter.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Grøn busksommerfugl". Dansk Rødliste. 10.04.2015. Hentet 2015-05-22. 
  • Michael Stoltze: Danske dagsommerfugle, København 1996, side 270-272.
  • Roland Gertsmeier: Hvilken sommerfugl er det, 1988.