Gransanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Gransanger ?
Chiffchaff - Phylloscopus collybita.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Passeriformes (Spurvefugle)
Familie: Phylloscopidae
Slægt: Phylloscopus
Art: P. collybita
Videnskabeligt artsnavn
Phylloscopus collybita
(Vieillot, 1817)

Gransangeren (latin: Phylloscopus collybita) er en mindre spurvefugl, der yngler i de nordlige og tempererede dele af Europa og Asien. Arten overvintrer i det vestlige og sydlige Europa, det sydlige Asien og det nordlige Afrika. Den danske bestand overvintrer især i middelhavsområdet. Navnet skyldes, at arten nord for Danmark især yngler i granskov. Den indvandrede til Danmark i 1800-tallet og er nu meget almindelig over hele landet både i nåleskove, løvskove og blandingsskove.

Gransanger i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er bestanden seksdoblet mellem 1976 og 2005 og er nu almindelig over hele landet også i Vest- og Nordjylland, hvor den længe var sjælden.[1] Den trivedes oprindelig bedst i blandingsskove med høje, spredtstående træer, men findes nu i mange biotoper. Gransangeren er en trækfugl men ses af og til om vinteren i Danmark. Den ankommer til landet som den første sanger allerede i marts.

Stemme og udseende[redigér | redigér wikikode]

Arten ligner løvsanger men har mørkere ben. Hos underarten abietinus, der ses på træk i Danmark, er ben og næb sorte. Gransangeren genkendes som andre sangere bedst på sangen, der er en karakteristisk vekslen mellem to toner:  tjif-tjaj, tjif-tjaf, tjif-tjaf... (Speaker Icon.svg hør).

Ynglepladser[redigér | redigér wikikode]

Fuglen bygger sin rede i buske tæt ved jorden eller sågar på selve jorden. I den overdækkede rede med sideindgang lægger hunnen 6 æg fra begyndelsen af maj, som udruges i løbet af 13-15 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 12-15 dage. Der kan godt forekomme flere kuld i løbet af en sæson.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Gransangeren er overvejende en insektædende fugl men æder også bær og frugter.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Fugl Stub
Denne artikel om fugle er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.