Gransanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gransanger
Chiffchaff - Phylloscopus collybita.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Phylloscopidae
Slægt Phylloscopus
Art P. collybita
Videnskabeligt artsnavn
Phylloscopus collybita
(Vieillot, 1817)
Hjælp til læsning af taksobokse

Gransangeren (latin: Phylloscopus collybita) er en mindre spurvefugl, der yngler i de nordlige og tempererede dele af Europa og Asien. Arten overvintrer i det vestlige og sydlige Europa, det sydlige Asien og det nordlige Afrika. Den danske bestand overvintrer især i middelhavsområdet. Navnet skyldes, at arten nord for Danmark især yngler i granskov. Efter at være indvandret til Danmark i 1800-tallet er gransangeren nu særdeles almindelig over hele landet både i nåleskove, løvskove og blandingsskove.

Gransanger i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er bestanden seksdoblet mellem 1976 og 2005, og fuglen er nu almindelig over hele landet, også i Vest- og Nordjylland, hvor den længe var sjælden.[1] Den trivedes oprindelig bedst i blandingsskove med høje, spredtstående træer, men har fundet sig til rette i mange andre biotoper. Gransangeren er en trækfugl, men ses af og til om vinteren i Danmark. Den ankommer til landet som den første sanger allerede i marts.

Stemme og udseende[redigér | redigér wikikode]

Arten ligner løvsanger, men har mørkere ben. Hos underarten abietinus, der ses på træk i Danmark, er ben og næb sorte. Gransangeren genkendes som andre sangere bedst på sangen, der er en karakteristisk vekslen mellem to toner:  tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf... (Speaker Icon.svg hør).

Ynglepladser[redigér | redigér wikikode]

Fuglen bygger sin rede i buske tæt ved jorden eller sågar på selve jorden. I den overdækkede rede med sideindgang lægger hunnen seks æg fra begyndelsen af maj, som udruges i løbet af 13-15 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 12-15 dage. Der kan godt forekomme flere kuld i løbet af en sæson.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Gransangeren er overvejende en insektædende fugl, men æder også bær og frugter.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.