Grindsted Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Grindsted Kirke
Grindsted Kirke - (1).JPG
Grindsted Kirke, set fra sydøst.
Generelt
Opført ca. 1150. Kraftigt ombygget og udvidet 1920-23.
Geografi
Adresse Kirkegade 1, 7200 Grindsted
Sogn Grindsted Sogn
Pastorat Grindsted Pastorat
Provsti Grene Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Billund Kommune
Kommune (1970) Grindsted Kommune
Eksterne henvisninger
www.grindstedsogn.dk

Grindsted Kirke, Grindsted Sogn, Slavs Herred i det tidligere Ribe Amt. På grund af sin vældige størrelse har den fået tilnavnet ”Hedens domkirke”.

Ældste bygningshistorie[redigér | redigér wikikode]

Kirken er grundlagt i 1100-tallet som en traditionel romansk landsbykirke med skib og kor. Kirken blev udvidet et par gange gennem middelalderen, senest omkring år 1500 med forlængelse af skibet mod vest og opførelsen af et våbenhus. Denne beskedne kirke svarede til den talmæssigt beskedne menighed gennem de følgende 400 år.

Den store udvidelse[redigér | redigér wikikode]

Efter år 1900 begyndte Grindsted by dog at vokse krafigt. Årsagen var, at byen blev et trafikknudepunkt for flere jernbanestrækninger, hvilket igen medførte oprettelsen af nye virksomheder i byen. Befolkningstilvæksten krævede, at man fik en større kirke. Opgaven blev overdraget arkitekten Harald Lønborg-Jensen, der fik assistance af C.M. Smidt ved restaureringen af de ældre bygningsdele. Byggeriet stod på årene 1921-23. Ved ombygningen nedrev man vestenden af skibet, der nu omdannedes til kor. Kirkens gamle kor blev adskilt fra det øvrige rum ved tilmuring af korbuen og her indrettedes sakristi. Endelig opførtes et stort nyt treskibet langhus, der har overhvælvede sideskibe og hovedskib med bjælkeloft. Det nye kor (det gamle skib) blev ligeledes overhvælvet. Mod vest opførtes et 29 meter højt tårn, der foroven afsluttes med fire gavle. Tårnet har i vestsiden et højt gotisk vindue. På tårnets sydside opførtes et nyt våbenhus, hvor den gamle våbenhusdør fra 1652 blev genanvendt. Over døren en tympanon med Kristus og to apostle, ligeledes overført fra den oprindelige kirke.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°45′20″N 8°55′53″Ø / 55.75556°N 8.93139°Ø / 55.75556; 8.93139