Jesu disciple

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Apostel)
Spring til navigation Spring til søgning
De 12 apostle afbildet på russisk ikon.

Jesu disciple, også senere kaldet De 12 apostle (af græsk: Ἀπόστολος, apóstolos, egentlig "udsending") er en titel, der specielt bruges om de tolv som Jesus iflg. evangelierne udsendte for at forkynde hans lære.

Navnene på de tolv disciple varierer fra evangelierne.

Citat Jesus kaldte sine tolv disciple til sig og gav dem magt over urene ånder, så de kunne uddrive dem og helbrede al sygdom og lidelse. Navnene på de tolv apostle er: Først Simon kaldet Peter, så hans bror Andreas, og Jakob, Zebedæus' søn, og hans bror Johannes, Filip og Bartholomæus, Thomas og tolderen Matthæus, Jakob, Alfæus' søn, og Thaddæus, Simon Kananæer og Judas Iskariot, han som forrådte ham. Citat
Matt 10,1-4

I Markusevangeliet og Matthæusevangeliet nævnes:

Lukasevangeliet nævner Judas, Jakobs søn, men ikke Thaddæus; af den grund er det en udbredt opfattelse, at der er tale om den samme person.

Efter korsfæstelsen døde Judas Iskariot, og de resterende apostle udvalgte (ved lodtrækning) Matthias som ny apostel.

I Thomas-evangeliet benævnes en anden Judas som "tvillingen Judas" (Didymos Judas), sådan at han kan skelnes fra Judas Iskariot.

Paulus bruger ordet apostel om sig selv, eksempelvis i Romerbrevet, og i praksis er det mere almindeligt at betragte ham som den nye tolvte apostel end Matthias.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Nye Testamente er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion