Gubin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gubin
Gubin Rediger på Wikidata
Gubins byvåben Gubins byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubuskie, Lubusz
Postnr. 66-620 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLG8N Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 16.114 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 2.068 km²
 - Befolknings­tæthed 7,79 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.gubin.pl
Oversigtskort

Gubin (udtale: [ˈɡubʲin], tysk: Guben) er en by og en kommune (Gmina) i det vestlige Polen, der ligger i voivodskabet Lubusz (Województwo lubuskie) og har 16.114(2021)[1] indbyggere og et areal på 20,68 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Krośnieński.

Gubin ligger på højre bred af floden Lausitzer Neiße ved grænsen til Tyskland. Jernbane- og vejgrænseovergangene er forbundet med den tyske by Guben, hvoraf Gubin var den centrale og østlige del indtil opdelingen af byen med Oder-Neisse-linjen i 1945.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Gubin ligger ved sammenløbet af floderne Neisse og Lubsza. Den ligger på nationalvej 32, der fungerer som en ringvej for Gubin. Den starter ved grænseovergangen til Guben, løber til Krosno Odrzańskie og den regionale hovedstad Zielona Góra, og fører videre til nationalvej 5, der forbinder Wrocław og Poznań. Gubin har også en jernbanegrænseovergang på linjen fra Guben til Zbąszyń.

Af Gubins areal på 20,68 km2, bruges 61% til landbrugsformål og 5% bruges til skovbrug. Byen fylder 1,5 % af arealet af powiatet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ostrowskaportens tårn fra middelalderen, om natten

Handelsbebyggelsen har eksisteret siden det 11. århundrede.[2] I begyndelsen af det 11. århundrede blev det en del af tidlige polske stat under Boleslav 1. af Polen ([[]]), og senere faldt det til Mark Lausitz.[2] Gubin begyndte at udvikle sig omkring 1200 som handels- og markedsplads på vejene mellem Leipzig og Poznań og mellem Görlitz og Frankfurt (Oder). Fra det 13. århundrede var det et centrum for tøjfremstilling og vinhandel.[2] I begyndelsen af det 13. århundrede var det en del af Hertugdømmet Schlesien inden for det fragmenterede Piast-styrede Polen, og det blev nævnt under navnet Gubin i et dokument fra hertugen Henrik 1. i 1211.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ a b c "Gubin". Encyklopedia PWN (polsk). Hentet 5. september 2020.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi