Wrocław

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Wrocław
Wrocław, BreslauRediger på Wikidata
Wrocławs byvåben Wrocławs byflag
Herb wroclaw.svg Wroclaw horizontal flag.svg
Wrocław Collage.png
Overblik
Land Polen Polen
Borgmester Rafał DutkiewiczRediger på Wikidata
Voivodskab Nedre Schlesien
Grundlagt 1214Rediger på Wikidata
Postnr. 50-041, 50-325Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 638.586 (2017)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 293 km²
 - Befolkningstæthed 2.179 pr. km²
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid
UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid)Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 155 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.wroclaw.pl
Breslau
Den gamle bydel i Wrocław
Rådhuspladsen i Wrocław
Udsigt over Oder
Rådhuset i Wroclaw
Bro over Oder

Wrocław (tysk: Breslau, schlesisk: Brassel, tjekkisk: Vratislav) er Polens fjerde største by med 638.586(2017)[1] indbyggere og regionalhovedstad for Nedre Schlesien (polsk: Województwo dolnośląskie) i det sydvestlige hjørne af Polen.

Wrocław er kendt som en Polens mest dynamiske byer og har en historie præget af fortiden som tysk indtil afslutningen af 2. verdenskrig.

Byen har op til 2012 investeret 15 mia. kr. i byudvikling og infrastruktur og satser på at tiltrække en række store internationale begivenheder. Wroclaw var en af værtsbyerne i EM i fodbold i Polen og Ukraine. Byen er Europæisk kulturhovedstad i 2016 og vært for World Games og IFLA Annual Conference (The International Federation of Library Associations and Institutions) i 2017.

Navne[redigér | redigér wikikode]

Wrocław har haft en del navne, den kaldtes Bresslau, Presslau, Breslau og Wratislaw.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første beretninger fortæller i år 990 om en by ved navn Vratislavia (Wratislaw) ved floden Oder, der længe havde været en central markedsplads. Byen hørte under det polske Piast-fyrstendømme, og i 1138 blev den hovedstad i Schlesien. I 1241 blev byen evakueret, da mongolerne invaderede Europa og ødelagde byen.

Den genskabte by fik Magdeburgrettigheder i 1261, og mange tyskere flyttede til. Byen blev en del af det Tysk-romerske rige og medlem af Hanseforbundet.

Fra 1335 til 1740’erne var byen en del af Bøhmen. Fra 1526 blev byen styret af det Habsburgske dynasti. Indbyggerne var en blanding af schlesiere, bøhmere, mæhrere og polakker og var kulturelt og sprogligt domineret af tysk.

I 1675 arvede Østrig byen fra det Habsburgske monarki, men i 1742 efter den Østrigske arvefølgekrig blev den annekteret af Preussen, der delte Schlesien i Oberschlesien og Niederschlesien.

I 1871 opstod det Tyske kejserrige. Breslau var den sjettestørste by i Tyskland, og stor økonomisk vækst førte til en tredobling af befolkningen frem til 1910, hvor byen havde over en halv million indbyggere. Mange tyskere flyttede til, og blev som mange polske immigranter en del af byen.

Under 2. verdenskrig blev mange af byens 10.000 jøder myrdet. I slutningen af krigen blev byen omdannet til Festung Breslau af frygt for den røde hærs fremmarch. Civile fik udleveret våben, og tvangsarbejdere blev sat til at bygge barrikader i byen. Breslau holdt stand i tre måneder og overgav sig d. 7. maj 1945 som den sidste by i det østlige Tyskland. Befæstningen og kampene resulterede i, at mere end 80% af byens centrum blev ødelagt. Evakueringen af indbyggerne i løbet af vinteren førte til store civile tab, men den tyske kommandant fulgte Hitlers ordre om at forsvare fæstningen. Selv stak han af.

Ved Potsdamkonferencen blev grænserne ændret og Polens grænser rykket mod vest. Breslau blev nu en del af Polen og fik ændret navn til Wroclaw. De fleste af byens tyske indbyggere var flygtet eller blev deporteret fra 1945 til 1949, og Wroclaw blev befolket af polakker fra det centrale Polen eller polske områder, der var kommet under USSR, hvor polakkerne blev deporteret fra. De fleste kom fra byen Lwów (nu Lviv), der før krigen var polsk. Mange fik samme arbejde i Wroclaw. Universitetet, polske kulturskatte m.v. blev også flyttet. Ødelæggelserne og overdragelsen til Polen efter krigen har gjort byen til symbol på Det tredje Riges fald lige som Gdańsk og Kaliningrad.

Gradvist blev den gamle bydel genskabt, og næsten alle de monumentale bygninger blev restaureret. I dag er der tale om en unik europæisk by præget af Østrig, Bøhmen, Preussen og Polen.

I juli 1997 blev byen ramt af en alvorlig oversvømmelse fra Oder, og store dele af byen stod under vand.

Bydele[redigér | redigér wikikode]

Byen er inddelt i fem områder:

Økonomi og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Wrocławs traditionelle hovedindustri under socialismen var fremstilling af jernbaneudstyr og elektronik. I dag udgør byen et tværregionalt centrum for grænseregionen mellem Tyskland, Tjekkiet og Polen. Byen tiltrækker mange såvel indenlandske som udenlandske investorer og satser på at være innovationscentrum i Polen. Eksempler herpå er Futurallia-messen.

I Wrocław blev der op til EM 2012 i fodbold bygget en ny lufthavnsterminal, en motorringvej, hovedbanegården blev totalrenoveret, byen fik nye sporvogne og et stadion med plads til 43.000 tilskuere, samt et stort nyt musikhus.

I de seneste år har talrige udenlandske investorer slået sig ned i Wroclaw. Detailhandelfirmaer som Cadbury, IKEA, Metro Cash & Carry, Castorama og Cargill har investeret i området omkring den nyrenoverede motorvejsforbindelse mellem Tyskland og Krakow. Bosch beskæftiger ca. 1000 medarbejdere, og Toyota har en motorfabrik. Andre internationale virksomheder har investeret i området bl.a.: Volvo, Siemens, 3M, Hewlett-Packard, Whirlpool, AB SA, SAP Polska. LG Electronics har siden 2007 investeret 429 mio. € i etableringen af deres europæiske produktion af fladskæms-tv og køleskabe. Fabrikken vil beskæftige 1600 medarbejdere. Byen manifesterer sig som et højteknologisk center. Adskillige IT-, bioteknologi-, og medicinalselskaber er etableret i byens teknologipark. Endelig tiltrækker Wroclaw som Polens 4. største by mange turister.

Arbejdsløsheden var på ca. 5 % i 2011, og regionen er en af de rigeste i Polen.

Byen har et dansk generalkonsulat.

Byen ligger ved den europæiske transportkorridor Europavej E40 mellem Tyskland, Polen og Ukraine og betjenes af Wrocław Kopernikus Lufthavnen.

Personer fra Wrocław[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: demografia.stat.gov.pl.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]