Gul anemone

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gul anemone
2007-04-12Anemone ranunculoides02.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ranunculales (Ranunkel-ordenen)
Familie Ranunculaceae (Ranunkel-familien)
Slægt Anemone
Art A. ranunculoides
Videnskabeligt artsnavn
Anemone ranunculoides
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Gul anemone (Anemone ranunculoides) er en 10-25 cm høj, flerårig urt, der vokser i muldrige løvskove og krat. De gule blomster ses i april og maj. Arten er indikatorplante for næringsrig muldbund.

Navnet ranunculoides betyder 'ranunkel-agtig' og hentyder til de gule blomster.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Blomst

Gul anemone er en flerårig urt med en opstigende-opret vækst, som bliver tæppedannende. Bladene er kransstillede og næsten ustilkede med tre hovedafsnit, som er dybt håndsnitdelte. Oversiden er glat og græsgrøn, mens undersiden er lidt mere bleggrøn.

Blomstringen sker i april-maj og begynder omkring 10 dage senere end hos hvid anemone. Hver stængel bærer 2-3, endestillede blomster. Blomsterne er smørgule med 5 blosterblade og talrige støvdragere. Frugterne er nødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,20 x 0,10 m (20 x 10 cm/år), heri dog ikke medregnet eventuelle andre skud fra jordstænglerne. Disse mål kan fx bruges til beregning af planteafstande, når arten anvendes som kulturplante.

Rodnettet består af den vandrette, krybende jordstængel og de trævlede rødder, som udspringer fra den.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Gul anemone
L = 3 T = 6 K = 4 F = 6 R = 8 N = 8

Arten forekommer naturligt i det meste af Europa og i Kaukasus. I Danmark findes den især i den østlige del af landet, dér hvor råjorden består af mineralrigt ler.

I næringsrige moser i Århus Amt findes den sammen med bl.a. ask, benved, firblad, hassel, alm. hyld, alm. hæg, skælrod, dansk arum, druehyld, fladkravet kodriver, navr, druemunke, tyndakset gøgeurt og ægbladet fliglæbe[1].

Indikatorplante[redigér | redigér wikikode]

Planten anses for at være indikatorplante for næringsrig muldbund af den allerbedste slags. Den er knyttet til plantesamfundet Alno-Ulmion, som findes på de allerbedste jorde med strømmende, kalium- og magnesiumrigt grundvand.

Hybrider[redigér | redigér wikikode]

Hvor hvid og gul anemone vokser sammen kan der opstå hybrider med stilkede stængelblade og bleggule blomster. Krydsningen kaldes svovlgul anemone (Anemone x lipsiensis) og udvikler sjældent frugt.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]