Guntis Ulmanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Guntis Ulmanis
Guntis Ulmanis
5. lettiske præsident
Embedsperiode
7. juli 1993 – 7. juli 1999
Foregående Kārlis Ulmanis
Efterfulgt af Vaira Vīķe-Freiberga
Personlige detaljer
Født 13. september 1939 (84 år)
Riga, Letland
Nationalitet Lettisk
Politisk parti Letlands Bondeunion
Uddannelses­sted Letlands Universitet
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.
Ridder af Elefantordenen

1997

Guntis Ulmanis (13. september 1939 i Riga i Letland) er en lettisk politiker, og var den femte lettiske præsident. Ulmanis blev valgt som Letlands præsident i 1993 af Letlands parlament Saeima, og han genvalgtes for endnu en periode i 1996.[1]

Ulmanis' bedstefar var bror til daværende lettiske præsident og premierminister Kārlis Ulmanis. I 1941 søgte Guntis Ulmanis og hans familie tilflugt i Krasnojarsk Oblast i Sibirien. I 1946 kom han tilbage til Letland, men hans familie fik ikke lov til at bosætte sig i Riga, og de derfor slog sig ned i Edolē i Kuldīgas distrikt. I 1949 skulle resten af Ulmanis' familie have være forvist, hvilket de var i stand til at undgå, da skæbnen ville, at hans mor giftede sig igen, og hans nye efternavn blev Rumpītis. De flyttede derefter til Jūrmala, hvor Ulmanis gik i skole. Efter eksamen gik han på det økonomiske fakultet ved Letlands Universitet.

Efter at have afsluttet sine studier ved universitetet i 1963, blev Ulmanis indkaldt til hæren, hvor han tjente i to år. I 1965 meldte Ulmanis sig ind i Sovjetunionens kommunistiske parti. Han begyndte at arbejde som økonom på en byggeplads og blev senere forfremmet til sporvogns- og trolleybusadministrator i Riga. Derefter avancerede Ulmanis til stillingen som næstformand for planlægningsudvalget i Rigas eksekutivkomite. Men, hans familiemæssige tilknytning til præsident Kārlis Ulmanis blev opdaget, og han blev fyret i 1971. Ulmanis arbejdede i lavere stillinger i Rigas kommunale servicesystem. For nogen tid arbejdede han som lærer, og underviste i økonomisk planlægning på Rigas Polytekniske Institut og Letlands Universitet.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Guntis Ulmanis:Latvijas Valsts prezidents 1993-1999" (lettisk). Latvijas Valsts prezidenta kanceleja. Arkiveret fra originalen 14. maj 2011. Hentet 12. marts 2011.


LettiskSpire
Denne artikel om en lettisk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump