Spring til indhold

Gutter Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gutter Island Garage Rock Festival er en dansk musikfestival der præsenterer en lang række nationale og internationale bands og artister inden for (garage)rock-genren. Festivalen løber af stablen hvert andet år (lige år) ved et gammelt krigsfort, der ligger på den lille ø Masnedø ved Vordingborg - cirka 100 kilometer syd for København. Festivalen løber over tre dage i august.

Festivalen organiseres af foreningen ´Gutter Island´, hvis formål er at sprede viden om og skabe større forståelse for garagerocken og de omgivende genrer. Foreningen er non-profit og samler en lang række frivillige kræfter, der både arrangerer koncerter, events og festivaler.

På festivalen spiller både danske og udenlandske bands. Bl.a. har Baby Woodrose (DK), Powersolo (DK), Spids nøgenhat (DK), The Flaming Sideburns (FI), The Hives (S) og New Bomb Turks (USA) optrådt.

Gutter Island Garagerock Festival blev grundlagt i år 2000. Blot to år forinden, i 1998, havde den danske hær forladt det gamle fort, der skulle blive festivalens centrum. Den daværende leder af det regionale spillested Stars var en af initiativtagerne bag festivalen. Han mente, at de gamle og rå fort-bygninger var oplagte til en omgang smadrerock og det naturskønne område område omkring ville sagtens kunne bære en campingvogn og et gult Harald-Nyborg telt - eller 100.

Og i juli 2000 blev Gutter Island Garagerock Festival en realitet. 20 artister og 250 gæster skyllede ind over den lille sydsjællandske ø og i to dage var den ellers stille ø forvandlet til læderjakke-palooza. Siden den første Gutter Island for 18 år siden er den lille festival vokset støt. Blandt andet er festivalens varighed øget fra to til tre dage og billet-udbuddet er gået fra 250 til at runde 1000. Og sådan opstod Gutter Island som et formelt samlingspunkt for elskere af garagerocken - udøvere såvel som lyttere.

Gutter-ånden

[redigér | rediger kildetekst]

Omkring festivalen er der opstået en særlig stemning og følelse som de deltagende har døbt ´The Gutter Spirit´. Denne ånd siges at skabe en særlig fællesskabsfølelse omkring festivalen. Konkret skulle følelsen af fællesskab også være det der driver festivalens publikum til ofte at købe billetter før et eneste band er offentliggjort og insistere på fortsat at have muligheden for at se hvert eneste band - også selvom det ofte er ganske ukendte kunstnere der står på scenen.

The Gutter Spirit er blevet en filosofi, en måde at køre en festival på, der strækker sig over hele året og ikke kun handler om at skulle afvikle et arrangement, men om at leve og ånde festivalens åbenhed og fællesskab hele året. Som festivalen langsomt har vokset sig større er mange kræfter blevet brugt på at indlemme de nye gæster i festivalens ånd. Dette sørger også for, at festivalen ikke anvender hverken afhegnede områder eller vagter.

Artisterne er også en stor del af The Gutter Spirit. De fleste af dem er med under hele festivalen og camperer sammen med publikum. Gutter Island har hverken et regulært backstage eller medie-område. Der er aldrig nogen der har spurgt efter det.

Masnedøfortet

[redigér | rediger kildetekst]

Festivalens hjerte er det gamle Masnedøfort. Selvom fortet i sig selv er blevet for småt til, at kunne rumme koncerter er det stadig samlingsstedet for de mange gæster og i løbet af festivalen bruges det som både biograf, bar, natklub og afslapningssted.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
MusikfestivalSpire
Denne artikel om en musikfestival er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Musik