Gynostemma pentaphyllum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gynostemma pentaphyllum
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta
(Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida
(Tokimbladede)
Orden Cucurbitales
(Græskar-ordenen)
Familie Cucurbitaceae
(Græskar-familien)
Slægt Gynostemma
Art G. pentaphyllum
Videnskabeligt artsnavn
Gynostemma pentaphyllum
(Thunb.) Makino 1902
Hjælp til læsning af taksobokse

Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino, også kaldet jiaogulan (kinesisk: 绞股蓝, Pinyin: jiǎogǔlán), eller på dansk teranke [1] er en tvebo, urteagtig klatrende plante af Græskar-familien (Cucurbitaceae) udbredt i syd- og østasien[2]. Teranke bliver brugt i traditionel kinesisk medicin og er siden blevet popoulær i vesten som naturlægemiddel[3].

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Carl Ludwig Blume, en fremtrædende botaniker, hvis far var tysk og mor var hollandsk, trådte i tjeneste ved Hortus Botanicus i Leiden, Holland, for at kortlægge planterne i Hollandsk Ostindien og rejste til Java i 1819. Under sit ophold der opdagede han mere end 700 planteslægter og cirka 2.400 arter, som tilhører 170 forskellige plantefamilier. Med det store antal nyligt opdagede planter er det forståeligt, at ikke alle hans opdagelser straks kunne indekseres og navngives tydeligt. En af de arter, han navngav, er Gynostemma pedata, som han beskrev i 1825.[4]

Det er tydeligt, når man sammenligner karakteristika af bladene af G. pedata og G. pentaphyllum, at det drejer sig om samme art.[4] Den var godt nok "opdaget" og beskrevet af Blume i 1825, men meget tidligere, i 1784, var planten blevet fundet i Japan og beskrevet af den svenske botaniker Carl Peter Thunberg, som gav den navnet Vitis pentaphylla.[5][6] Meget senere overførte den japanske botaniker Tomitaro Makino præcis samme art til slægten Gynostemma og beholdt Thunbergs artnavn, hvorved den i 1902 fik navnet Gynostemma pentaphyllum.[7][4]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Økologienshave.dk ‘’Krydderurter’’. Hentet 10. maj 2023
  2. ^ Shukun C, Anmin L, Jeffrey C (2011) GYNOSTEMMA Blume, Bijdr. 23. 1825 In: Flora of China Vol. 19. 11-15. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge.
  3. ^ Castro DE (2022) Hvad er jiaogulan og hvad er dets fordele?. Hentet 10. maj 2023
  4. ^ a b c Dr. Carl Ludwig Blume, Botaniker. Klik på linket for litteratur og sammenligningsfotos fra bogen "Flora of Dutch Indie".
  5. ^ Vitis pentaphylla Thunb. Plants of the World Online, Kew Royal Botanic Gardens.
  6. ^ Biodiversity, Evolution and Biogeography of Plants. Rijksherbarium, 2007, s. 268.
  7. ^ Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino Plants of the World Online, Kew Royal Botanic Gardens.