Håndholdt computer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Qtek 9000 Pocket PC mobiltelefon med Windows Mobile 2005

En håndholdt computer kaldes på engelsk handheld computer eller palmtop. En håndholdt computer kan være en lommecomputer (på engelsk pocket PC eller pocketPC), tablet PC (engelsk) eller en PDA (Personal Digital Assistant). Håndholdte computerer er stort set i alle sammenhænge blevet erstattet af smartphones.

De fleste PDA'er er udstyret med en trykfølsom skærm. Input foregår ved hjælp af en stylus. Tekst-input sker enten ved hjælp af et lille tastatur på skærmen eller ved hjælp af et særligt alfabet, hvor man tegner bogstaverne på skærmen med stylus.

Nogle PDA'er er udstyret med egentlige fysiske keyboards.

Der findes mange forskellige typer PDA'er, men der er overordnet to styresystemer, som dominerer markedet. Det er henholdsvis PalmOnes OS Microsofts Windows Mobile. Sidstnævnte kendes også som "Pocket PC".

En tablet PC er en håndholdt computer med en trykfølsom OLED-, TFT- eller LCD-skærm. Desuden kan den have en ligeså hurtig CPU som en stationær pc.

PDAen kan honorere links, lyd- og videofiler. Dette gør at den får nye anvendelsesmuligheder. Læger kan bruge den som erstatning for kittelbøgerne, og de kan med e-bogen demonstrere operationer, røntgenbilleder o. lign. overfor patienten. Den kan bruges som manual med indlagte lyd- eller videoklip for ordblinde, svagtseende eller blinde.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: