Høflighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nejen og bukken anses for et udtryk for høflighed.

Høflighed er at opføre sig venligt, opmærksomt og hensynsfuldt.[1] Det er brug af gode manerer og etikette. Det er et kulturelt fænomen, og hvad der anses som høfligt i en kultur, kan være uhøfligt eller direkte excentrisk i andre.

Selv om målet med høflighed er at gøre alle parter afslappede og komfortable, vil de kulturelt definerede standarder til tider blive manipuleret, så de bringer skam over den ene part. Nogle studier[2][3] har vist, at kvinder har større tendens til at bruge høflighed end mænd, selv om de eksakte forskelle ikke er klare.

Høflighed er et socialt koncept. Det viser, at en person udviser opmærksomhed over for en anden ved en handling. Det kan være at holde en dør for en, der har begge hænder fulde, eller give sin plads til en, der på grund af alder eller graviditet nok har brug for den. Høflighed kan også være at give komplimenter eller bukke for en ældre eller fornemmere.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Høflig". Den danske ordbog. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hentet 15. september 2019. 
  2. ^ Lakoff, R. (1975) Language and Woman's Place. New York: Harper & Row.
  3. ^ Beeching, K. (2002) Gender, Politeness and Pragmatic Particles in French. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.