Høflighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

"Høflighed koster ingen penge".

Høflig er i sin adfærd og tale viser andre den agtelse, opmærksomhed eller ærbødighed, iagttager de hensyn, som god skik og almindelig dannelse kræver; artig; beleven; opmærksom.

Høflighed kan antage mange former:

  1. når man tiltaler hinanden med "De" (i stedet for "du"),
  2. når man taler pænt til hinanden frem for at provokere eller nedgøre,
  3. når man i en trængsel eller i færdslen giver de svage forret,
  4. når man åbner en dør eller holder en dør åben for en anden, der har hænderne fulde,
  5. når man som en yngre person rejser sig op i bussen eller toget for at gøre plads for en ældre person, som mangler en siddeplads,
  6. når man gør en person opmærksom på, at vedkommende har tabt noget (og efter omstændighederne samler det op for vedkommende),
  7. når man hjælper en belastet person med at fragte bagage eller en kortvokset person med at løfte bagage op og ned.

Høflighed er at værdsætte den person, det udvises over for. Det er også et gennemgående tema i Emma Gads bog Takt og Tone fra 1918.

Familen af kræfter, der styrer social adfærd

For at kunne forstå etikette og høflighed er man først of fremmest nød til at forstå familien af kræfter, der styrer social adfærd. Tænk på denne trekant, som en liste på alle sociale adfærds grupper der findes.

Først er der videnskabelige begrænsnigner, trekanten er ikke uendelig pågrund af grænserne indenfor videnskab og biologi, det er ikke muligt at gøre ting udenfor disse grænser. Derefter er der juridiske begrænsninger - love i en stat. De afgrænser hvad du accepterer ikke at gøre, for at myndighederne straffer dig - drab, vold, hastighedsoverskridelser. Hvad der er tilbage er støbt af finderen værktøjer, af sociale forventninger, etikette og høflighed. Det er ikke ulovligt at råbe til en middag eller hoste i ens hænder lige før et håndtryk, eller handle respektløst overfor andre, men det er ildeset. Straffet ikke af politiet, men af ​​social udstødelse, folk vælger normalt individer fra, der ikke følger basal etikette. Disse individer bliver beskrevet med offentlige ukvemsord, som  irriterende, ond, klam. Derefter Akavedhed, selvbevidst, det fineste værktøj. Det sliber vores sociale dynamik ved at udglatte hvad selv etikette ikke udtaler sig om. Det er ikke en overtrædelse af fysikkens love at kramme nogen i længere tid end de forventede. Det er heller ikke i strid mod loven. Og en kulturs etikette, hvor længe et håndtryk skal vare er ikke sort-hvid. Men det er akavet. Ligesom når en kæreste slår op offentligt, eller når man falder over en ledning på arbejdspladsen eller hvis man har overset en ketchup plet på sin kind, akavethed presser os at til at undgå bestemte handlinger i fremtiden og glatte ting ud, når det sker. Folk, der demonstrerer selvbevidsthed når der er behov kommunikerer med kooperative intentioner, som hjælper dem med at få et godt socialt liv med andre. Det er ikke tilfældigt, at hjerner, der er modtagelige overfor akavethed, ville blive så almindelige. De er succesfulde til at samarbejde, i det sociale liv. At føle akavethed viser, at du forstår og er opsat på glatte sociale udvekslinger. For meget eller for lidt bekymring for sociale regler er ikke sundt, men forskere fandt ud af, at en god balance indenfor dette er perfekt. Når en person viser forlegenhed, akavethed eller ubehag, når det er hensigtsmæssigt godt, opfatter andre dem som værende mere troværdige, og deres handlinger som mere tilgivelige, dette er fordi andre mennesker kan relatere og har empati for det andet individ. Og det er ikke kun opfattelsen der tæller. Disse personer har også en tendens til at være mere objektivt prosocial i deres sociale liv.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]