Høflighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nejen og bukken anses for et udtryk for høflighed.

Høflighed er når man opfører sig høfligt, det vil sige venligt, opmærksomt og hensynsfuldt overfor andre personer.[1] Det er en praktisk brug af gode manere eller etikette. Det er et kulturelt fænomen, og hvad der anses som høfligt i en kultur, kan i nogle tilfælde være uhøfligt eller direkte excentrisk i en anden kulturel kontekst.[kilde mangler]

Selvom målet med høflighed er at gøre alle parter afslappet og komfortable med hinanden, vil disse kulturelt definerede standarder til tide blive manipuleret sådan at de bringer skam over en bestemt part. Nogle studier[2][3] har vist at kvinder har en større tendens til at bruge høflighed end mænd, selvom de eksakte forskelle ikke er klare.

Høflighed er et socialt koncept. Det viser, at en person udviser opmærksomhed over for en anden person og udviser respekt over for denne ved en handling, der markerer dette. Det kan være at holde en dør åben for en person, der har begge hænder fulde, eller give siddeplads for en person, der på grund af alder eller tilstand (fx graviditet) formodes at have større behov for hvile. Høflighed kan også bestå i at give komplimenter eller at bukke fx for en ældre person eller en person i en vigtig position.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Høflig". Den danske ordbog. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hentet 15. september 2019. 
  2. ^ Lakoff, R. (1975) Language and Woman's Place. New York: Harper & Row.
  3. ^ Beeching, K. (2002) Gender, Politeness and Pragmatic Particles in French. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.