Højer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Højer
Hæwe
Marskhotellet.jpg
Torvet med Marskhotellet
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Tønder Kommune
Sogn Højer Sogn
Postnr. 6280 Højer
Demografi
Højer by 1.102[1] (2022)
Kommunen 36.849[1] (2022)
 - Areal 1278,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.højer.net
Oversigtskort

Højer (tysk: Hoyer) er en by i Sønderjylland med 1.102 indbyggere (2022)[1], beliggende i Tøndermarsken nær Vadehavet. Byen ligger i Tønder Kommune i Region Syddanmark. Højer er en gammel marskby, opført bag diger, og befinder sig i ét af de tyndest befolkede områder i Danmark. Den er i dag en lille industriby med bl.a. møbelfabrikker og virksomheden Højer Pølser, der i det meste af landsdelen er kendt for sine sønderjyske pølser.

Højer byder på flere seværdigheder. Højer Kirke er en tufstenskirke bygget i anden halvdel af 1200-tallet. I 1300-tallet fyldte man jord op omkring bygningen for at forebygge oversvømmelse under stormfloder, hvad der får kirken til at syne lavere end den er. En anden seværdighed i byen er Højer Mølle, der er en restaureret hollandsk vindmølle fra 1857. Med sin højde på 22 m regnes møllen som én af Nordeuropas højeste af sin slags. Højer Mølle og de to tilhørende kornmagasiner er i dag en del af Museum Sønderjylland, og huser en udstilling om Porten til Tøndermarsken. Her kan man få en introduktion til marskens historie og menneskenes kamp med og mod vandet. Marskstien passerer Højer Mølle, som også er udgangspunkt for en af stisløjferne på Marskstien. Ved Torvet i byen finder man Højer Rådhus, der er en lille stråtækt bygning fra 1803, og i Møllegade findes Kiers Gaard, en statelig marskgård opført i 1760, men med en baggrundshistorie tilbage til 1400-tallet.

Generelt er Højer by præget af gamle huse og gårde fra 1700- og 1800-tallet. Ét af byens ældre huse, Lises Hus, er bygget i 1708. I husets have findes en rekonstruktion af Højers gamle bybrønd fra 1807. I Nørregade ligger Hindrichsens Gaard, en bygning fra 1760 med et særegent gavlhus og et stort stråtag. Bygningen tjente i mange år som byens købmandsgård.

Lidt syd for Højer løber Vidåen videre vestpå gennem marsken til Højer Sluse og helt ud til digerne ved Vidå Sluse. Ved sidstnævnte sluse findes en naturudstilling om Vadehavet og marsken, og om sommeren kan besøgende komme på sælobservation med udflugtsbåde.

Fra Højer er der 8 kilometer til Rudbøl, 12 til Tønder og godt 26 til Skærbæk.

I 1825 aflagde Frederik 6. et besøg på egnen for at opmuntre befolkningen efter stormfloden. I Højer står en mindesten med indskrift på tysk om besøget.[2]

På torvet ligger Marskhotellet, der blev opført i 1888. Sidebygningen der i folkemunde kaldes Falles Hus, er i dag også en del af hotellet. Hotellet hed oprindeligt Bahnhof Hotel, og har sidenhen haft flere forskellige navne. [3]


Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 7. februar 2019. Hentet 6. februar 2019.
  3. ^ Marskhotellet

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]