Høreapparat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Høreapparat

Et høreapparat er et hjælpemiddel, som er udstyret med en mikrofon og en ganske lille højttaler, og sidder i eller bag øret. De lyde som mikrofonen, som vender ud af øret, opfanger, bliver forstærket og sendt ud gennem højttaleren, som vender ind i øret. Et høreapparat kaldes på engelsk for hearing aid

Typer af høreapparater[redigér | redigér wikikode]

Der findes mange forskellige typer af høreapparater, men ikke alle typer duer til alle typer høretab. Som tommelfingerregel gælder at jo mere udtalt høretab, jo større skal høreapparatet være for at kompensere det. Derfor kan man ikke på forhånd vide om man kan nøjes med et lille høreapparat eller har behov for en lidt større model. Omvendt kan man heller ikke vide om man behøver et større høreapparat eller kan nøjes med et mindre.

Et moderne digitalt høreapparat kan i et vist omfang programmeres til at udvælge hvilke lyde, der skal forstærkes. Men det kan stadig være svært at opfange tale i støjende omgivelser. Ligeledes kan nogle lyde i ældre typer høreapparater blive forvrængede ved forstærkningen. De nyeste digitale høreapparater er dog udviklet til at kunne levere output på op imod 130 dB (decibel), og have inputrange på 113dB, hvilket gør at selv meget hørehæmmede mennesker kan få glæde af høreapparaterne.

En type af høreapparat, som indopereres, kaldes Cochlear Implant, se mere på http://www.cochlearimplant.dk/.

Udlevering af høreapparater[redigér | redigér wikikode]

Hvis du eller dine omgivelser mener du har nedsat hørelse, er første skridt at få tid hos din praktiserende øre-næse-halslæge til en høreprøve. Derefter kan du vælge en af nedenstående muligheder for at få høreapparat, såfremt du har behov for dette.

I Danmark kan høreapparater udleveres hos 3 instanser: Via det offentlige sygehusvæsen på hospital (gratis), via egen privatpraktiserende ørelæge (enten gratis som på offentligt sygehus eller som egenbetaling+tilskud fra det offentlige) eller via en forretning, som sælger høreapparater (egenbetaling+tilskud fra det offentlige). Se i øvrigt Høreforeningens hjemmeside


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: