Høreapparat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Høreapparat

Et høreapparat er et hjælpemiddel, som er udstyret med en mikrofon og en ganske lille højttaler, og sidder i eller bag øret. De lyde som mikrofonen, som vender ud af øret, opfanger, bliver forstærket og sendt ud gennem højttaleren, som vender ind i øret.

Imidlertid kan et høreapparat ikke være selektiv mht hvilke lyde, der skal forstærkes (omend det i en vist omfang kan programmeres på digitale høreapparater). Det kan derfor være svært at opfange tale i støjende omgivelser. Ligeledes kan nogle lyde i ældre typer høreapparater blive forvrængede ved forstærkningen. De nyeste digitale høreapparater er dog udviklet til at kunne levere output på op imod 130db, og have inputrange på 113db, hvilket gør at selv meget hørehæmmede mennesker kan få glæde af høreapparaterne, hvor man ellers ville gøre brug af Cochlear Implant. kan være en god hjælp til personer med både milde eller moderate og kraftige hørenedsættelser.

Et høreapparat, der er indopereret kaldes Cochlear Implant.

I Danmark kan høreapparater udleveres hos 3 instanser: Via det offentlige sygehusvæsen på hospital (gratis), via egen privatpraktiserende ørelæge (enten gratis eller som egenbetaling+tilskud fra det offentlige) eller via en forretning, som sælger høreapparater (egenbetaling+tilskud fra det offentlige).

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: