Kontaktlinse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

En kontaktlinse er en lille linse af et polymermateriale som kan benyttes i stedet for briller. Kontaktlinsen er i kontakt med øjet og dækker øjets iris og pupil.

Formstabil kontaktlinse
Bløde kontaktlinser
Snit gennem en blød kontaktlinse (-6,5 dpt)
Udtørrede bløde kontaktlinser

Bløde kontaktlinser indeholder en stor del vand, som giver linserne sine bløde egenskaber, så de ikke generer øjet og bidrager til at holde øjet fugtigt.

Visse fabrikanter fremstiller "bifokale" linser med flere styrker forenet i en linse. Deres praktiske egenskaber er dog ikke overbevisende, og de har ikke opnået stor udbredelse.

Kontaktlinsetyper[redigér | redigér wikikode]

Der findes en del forskellige typer af kontaktlinser på markedet. De forskellige kontaktlinse typer er udviklet til forskellige behov. De mest udbredte kontaktlinsetyper er:

  • 1-dagslinser (Disse linser anvendes en dag og smides så ud)
  • Månedslinser (Disse linser tages ud hver aften og lægges i rensevæske. De holder til brug i ca. 30 dage)
  • Døgnlinser (Linsen du kan sove med og hvor det er muligt at beholde dem på om natten i kortere eller længere perioder i op til 30 dage)
  • Linser til bygningsfejl (Linsetyper til linsebrugere med bygningfejl)
  • Flerstyrkelinser (Linsen med indbygget læsefelt, der gør det muligt at se tydeligt på alle afstande – også læseafstand)

Problemer[redigér | redigér wikikode]

Kontaktlinser kan give linsebæreren forskellige problemer. Et af de hyppigste problemer er, når kontaktlinsen sidder fast i øjet på personen. Dette kan skyldes mange forskellige årsager, men der er dog nogle specielle mønstre i folks kontaktlinse brug, der fortæller hvordan en kontaktlinse kan sidde fast i øjet.

Der er blandt andet tale om at en kontaktlinse tørrer ud, men det kan altså både skyldes dine øjne, men også selve mærket og kvaliteten på kontaktlinsen. Sover linsebæreren med kontaktlinsen på, så kan den også sidde fast i øjet. De fleste optikere og øjenlæger anbefaler at man afhjælper problemet med øjendråber.

Farvede kontaktlinser[redigér | redigér wikikode]

Kosmetiske kontaktlinser

Kontaktlinser kan også tjene det formål at få en person til at fremstå med en anden øjnfarve. Disse kontaktlinser har som oftest ingen styrke, men er farvede linser, og fungere derfor som en slags make-up eller maske på selve iris af øjet. Anvendelsesmulighederne kan f.eks. være film, teater, eller anden udklædning hvor en persons øjenfarve ønskes at fremstå anderledes. Resultatet er meget overbevisende. Visse farvede kontaktlinser har en ekstrem effekt som kan virke skræmmende eller morsom, eksempelvis at farve hele irs af øjet hvidt, blodrødt, imitation af dyreøjne eller indeholde en tegning såsom eksempelvis en smiley.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.