Høyanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Høyanger
Våben Kort
Høyangers kommunevåben Høyangers beliggenhed
Fakta om Høyanger
Kommunenummer: 1416
Fylke: Sogn og Fjordane
Kommunesæde: Høyanger
Areal: 907 km²
Indbyggere: 4.161 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Petter Sortland (fra 2011)Rediger på Wikidata
Sprog: Nynorsk
Websted: www.Hoyanger.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1416.svg
Commons-logo.svg Høyanger på Commons
Høyanger set fra Havren.

Høyanger er en kommune i Sogn og Fjordane fylke i Norge. Den grænser i nord til Fjaler og Gaular, i øst til Balestrand og Vik, i syd til Modalen og Masfjorden, og i vest til Gulen og Hyllestad.

Kommunen har 2.160 indbyggere (tal fra 1. januar 2014). Kommunecenteret er byen Høyanger med ca. 2.500 indbyggere. Høyanger er bygget op om aluminiumsindustri, og store arbejdsgivere er Hydro Aluminium, Fundo AS og Kværner-koncernen. Ud over aluminiumsindustrien, en del småindustri, detailhandel og serviceerhverv, er landbrug det vigtigste erhverv i bygderne langs fjorden.

Høyanger er inde i en omstillingsproces. Som følge af statlige krav om modernisering af aluminiumsværket afviklede Hydro driften i Høyanger i 2007.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Sognefjorden deler kommunen. På nordsiden ligger – foruden Høyanger – byerne Vadheim og Lavik. En mils vej vest for Høyanger centrum ligger Kyrkjebø. På sydsiden af Sognefjorden er Bjordal den største by. Ortnevik og Ikjefjord er andre bygder i denne del af kommunen. Mellem Bjordal og Ortnevik går Bjordalstunnelen, som er 1.552 m lang.

Bergsvatnet er en stor sø i kommunen.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Musikk[redigér | redigér wikikode]

Pubben «Joss» i Høyanger har længe været en samlende kulturscene for lokale band og nationale og internationale kunstnere hovedsagelig i blues-, rock- og nu-metal-genren.

Tusenårssted[redigér | redigér wikikode]

Kommunens tusenårssted er Bytorvet i Høyanger by. Torvet blev åbnet i april 2002 efter en omfattende byggeproces. Arbejdermonumentet – skulpturen «Han, hun og vand» af Kristian Blystad blev sat op i forbindelse med åbningen.

Kendte høyangeringer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 61°13′04″N 6°04′26″Ø / 61.21778°N 6.07389°Ø / 61.21778; 6.07389